A doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent pentru animalele sălbatice din zonele umede. Cu toate acestea, puțini știu, cu adevărat, unde este localizată.
Poluarea și manipularea deversărilor din amonte au un efect uriaș asupra acestei zone cu o biodiversitate ridicată și, în plus, delta continuă să se schimbe din punct de vedere ecologic – Delta Dunării se întinde spre mare cu o rată de 10 până la 25 de metri în fiecare an.
Cea mai mare parte a deltei se află în România, în județul Tulcea, dar unele dintre marginile sale nordice și zonele cele mai recent formate se află și în Ucraina.
O suprafață totală de 679.000 ha din deltă se află sub protecție legală, inclusiv zonele inundabile și zonele marine. Nucleul rezervației a fost desemnat ca „sit al patrimoniului natural mondial” în 1991.
Dunărea este foarte importantă pentru România, deoarece țara este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea.
Secțiunea românească acoperă aproape o treime din suprafața bazinului, iar peste o treime din lungimea fluviului traversează țara. În mod esențial, Dunărea românească (dar și ucraineană) este vectorul final al tuturor deversărilor de ape uzate în Marea Neagră.
Din punct de vedere istoric, Dunărea și unii dintre afluenții săi au format rute comerciale importante în Europa.
Amenajarea acestor râuri pentru a facilita navigația a schimbat radical caracteristicile fizice și ecologice ale acestora, în timp ce poluarea provocată de nave și ambarcațiuni reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă, scrie Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.
De asemenea, ecosistemele unice ale Deltei Dunării constau într-o rețea labirintică de canale fluviale, golfuri de mică adâncime și sute de lacuri.
Intercalate cu mlaștini extinse, stufărișuri, insule și câmpii inundabile, acestea formează o zonă tampon naturală valoroasă, care filtrează poluanții din fluviul Dunărea, contribuind la îmbunătățirea stării apelor vulnerabile din nord-vestul Mării Negre.
Modificările ecologice din deltă au redus biodiversitatea, au alterat modelele naturale de curgere și sedimentare și au diminuat capacitatea deltei de a reține nutrienți.
Ada Kaleh, insula fortificată de pe Dunăre locuită încă din antichitate
Dunărea, fluviul de care depind 81 de milioane de oameni
Un ponton părăsit de pe Dunăre a devenit refugiu pentru raţele sălbatice