Test de cultură generală. Care sunt cei mai vechi munți din România?

21 06. 2022, 11:00

Munții Măcin, o subunitate a Munților Dobrogei, formează singurul parc național din România care nu se află în Carpați, cuprinzând o biodiversitate de-a dreptul remarcabilă.

De asemenea, Munții Măcin sunt cei mai vechi munți din România, fiind erodați de-a lungul a sute de milioane de ani. Pe deasupra Munților Măcin zboară în timpul migrației de toamnă peste 10.000 de păsări răpitoare pe zi, aceasta fiind cea mai mare diversitate de păsări de pradă în pasaj din țara noastră.

Flora și fauna din Munții Măcin sunt foarte bogate. Pe o arie egală cu jumătate din suprafața Bucureștiului (doar 0,05% din teritoriul țării) întâlnim jumătate din flora României și jumătate dintre speciile de păsări de la noi.

Munții Măcin, cei mai vechi munți din România

Totodată, Măcinul are aspectul unui deal ce atinge înălțimea maximă în Vârful Țuțuiatu (467 m), iar parcul face parte din regiunea biogeografică stepică.

În Munții Măcin regăsim aproape 2.000 de specii de plante, iar 70 dintre acestea sunt protejate, fiind rare sau vulnerabile, în timp ce alte 27 de specii sunt endemice.

Cât despre faună, Munții Măcin adăpostesc numeroase specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni și insecte, dintre care unele specii protejate la nivel internațional. Avifauna parcului este reprezentată de peste 200 de specii de păsări. Câteva dintre speciile rare sunt șoimul dunărean (Falco cherrug cherrug), mierla de piatră (Monticola saxatilis) și pițigoiul de livadă (Poecile lugubris).

Jumătate din fauna țării trăiește în Munții Măcin

Aproape 50 de specii de mamifere trăiesc în Munții Măcin, adică echivalentul a jumătate din fauna țării. Rozătoarele prosperă în regiunile de stepă, iar printre acestea se remarcă popândăul și hamsterul românesc (unul dintre cele mai puțin studiate mamifere din Europa).

Totodată, aici există una din cele mai vechi, interesante și cunoscute rezervații de pe meleagurile țării noastre, anume Rezervația Naturală Valea Fagilor. Această rezervație se remarcă prin prezența unică și viguroasă a fagului tauric (Fagus taurica) ce prezintă trăsături intermediare între fagul autohton și fagul oriental, dar și prin prezența  florei de subarboret, unică în Dobrogea și asemănătoare pădurilor de fag din Crimeea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cine a descoperit Polul Nord?

Test de cultură generală. Câte țări au ieșire la Marea Neagră?

Ciute surprinse în timp ce sunt conduse de „un cerb cavaler” prin Parcul Național Munții Rodnei

Ce forțe controlează creșterea munților? Un studiu dezvăluie cheia unei dileme de lungă durată