Cel mai bătrân copac din lume poate să fi existat cu câteva secole înainte ca primii bolovani să fi fost ridicați la Stonehenge, sugerează o nouă cercetare.
Uriașul antic, un alerce – Fitzroya cupressoides, cunoscut sub numele de „Gran Abuelo” sau „străbunicul” în spaniolă și care se înalță peste o râpă din Anzii din Chile – ar putea avea o vârstă de aproximativ 5.400 de ani, sugerează un nou studiu.
Dacă această dată ar putea fi confirmată, „Gran Abuelo” ar fi cu aproape 600 de ani mai în vârstă decât deținătorul actual al recordului oficial pentru cel mai bătrân copac din lume, un pin bristlecone din Marele Bazin din vestul SUA – Pinus longaeva – cunoscut sub numele de „Matusalem”.
Cu toate acestea, vârsta exactă pe care o are acest copac este încă oarecum contestată, deoarece confirmarea necesită o analiză a inelelor copacului – o metodă cunoscută sub numele de dendrocronologie și standardul de aur pentru determinarea vârstei unui copac – iar aceste date sunt în prezent incomplete. Datele care stau la baza modelului nu au fost încă publicate sau transmise unui jurnal evaluat de specialiști.
Indiferent de vârsta lui, copacul este în pericol și trebuie protejat, a spus Jonathan Barichivich, un om de știință în domeniul climei și ecologiei globale la Laboratorul de Științe Climatice și Mediu din Paris și cercetătorul care a creat modelul computerizat folosit pentru analizarea arborelui din China.
„Este într-adevăr într-o stare proastă din cauza turismului”, iar copacul a fost, de asemenea, afectat de schimbările climatice, a declarat Barichivich,potrivit Science Alert.
Despre „Gran Abuelo”, un conifer care se ridică la 60 de metri deasupra solului din Parcul Național Alerce Costero din Chile, s-a considerat inițial că ar avea o vechime de aproximativ 3.500 de ani. Dar oamenii de știință nu i-au analizat niciodată vârsta în mod sistematic, a spus Barichivich. „Am vrut să spunem povestea copacului cu singurul scop de a-l valorifica și de a-l proteja”, a spus Barichivich.
Așadar, în 2020, Barichivich și colegul său Antonio Lara, profesor de silvicultură și resurse naturale la Universitatea Australă din Chile, au folosit o tehnică nedistructivă pentru a fora un miez mic din copac, care a capturat inele de copac în valoare de 2.465 de ani. Foricul, cu toate acestea, nu a putut ajunge la centrul diametrului 4 metri al copacului, ceea ce înseamnă că multe dintre inelele de creștere ale arborelui alerce nu au putut fi numărate.
Pentru a ține seama de anii rămași de creștere, echipa a dezvoltat un model matematic care a ținut cont de modul în care F. cupressoides crește la ritmuri diferite, de la un puiet la un copac matur. Modelul a încorporat, de asemenea, variații ale ratei de creștere bazate pe competiție și fluctuații ale mediului și climei.
Echipa a folosit apoi modelul pentru a simula traiectoria de creștere a copacului de 10.000 de ori, a spus Barichivich. Aceste simulări au oferit o serie de vârste prezise pentru Gran Abuelo. Modelul a estimat că arborele avea cel mai probabil în jur de 5.400 de ani, a explicat Barichivich. Cel mai vechi arbore pare să fi fost de 6.000 de ani; au existat aproximativ 80 la sută șanse ca arborele să fie mai în vârstă de 5.000 de ani. Toate traiectoriile de creștere simulate au prezis că ar avea cel puțin 4.100 de ani, a spus el.
„Chiar dacă copacul a crescut foarte repede, pentru toată această dimensiune, nu poate fi mai tânăr decât atât”, a spus el. Un alt factor sugerează că arborele este foarte vechi: o lege biologică cunoscută sub numele de compromis creștere-durată de viață, a adăugat Barichivich. Acest compromis sugerează că speciile cu creștere lentă tind să trăiască mai mult. Și copacii alerce cresc incredibil de lent – mai lent chiar și decât alte specii longevive, cum ar fi sequoia gigant – Sequoiadendron giganteum – sau pinii Great Basin Bristlecone, a spus el.
Cu toate acestea, unii experți în datarea copacilor au declarat că se feresc să folosească datele de modelare pentru a estima vârsta unui copac. „Singurul mod de a determina cu adevărat vârsta unui copac este numărarea dendrocronologică a inelelor și asta necesită ca toate inelele să fie prezente sau luate în considerare”, a spus Ed Cook, director fondator al Laboratorului Tree Ring de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia, New York.
În timp ce copacul a supraviețuit de mii de ani, viitorul său este pus la îndoială, a spus Barichivich. Copacul străvechi a fost înconjurat de o pasarelă îngustă cu platformă care îi zdrobește ultimele rădăcini vii, a spus el, iar nenumărații de turiști care vin să vadă copacul în fiecare an fac mai multe daune atunci când merg pe el.
Schimbările climatice și seceta care a durat zece ani a afectat, de asemenea, maiestuosul copac. Un al doilea copac care crește din vârful uriașului falnic este acum pe moarte, a spus el.
Pentru a proteja Gran Abuelo de alte daune, Barichivich și colegii săi au propus plasarea unui văl de plasă de 3 metri înălțime în jurul copacului pentru a preveni oamenii să se apropie prea mult. Ei recomandă, de asemenea, mutarea pasarelei mult mai departe de sistemul de rădăcină antic al copacului.
Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980
Studiu fără precedent. Peste 9.000 de specii de copaci așteaptă să fie descoperite
O structură radio necunoscută a fost detectată în jurul celui mai strălucitor quasar din Univers
Copacii antici sunt vitali pentru supraviețuirea pădurilor pe termen lung