Pășunatul oilor sub panouri solare poate crește cantitatea și calitatea lânii
Plat, vast și cu o mare cantitate de soare: aceștia sunt cei mai buni trei indicatori ai unui teren potrivit pentru amplasarea panourilor solare. În același timp, și animale prosperă pe astfel de terenuri, motiv pentru care producătorii de energie solară închiriază adesea terenuri agricole pentru a-și stabili operațiunile. Dar care este legătura dintre panourile solare și calitatea lânii?
Energia solară poate oferi beneficii de mediu, dar în detrimentul producției agricole. Soluția, se pare, sunt oile, scrie Interesting Engineering.
În cei patru ani de când au fost instalate parcuri solare în fermele din New South Wales, Australia, cantitatea și calitatea lânii date de oile care pasc sub panourile solare a crescut, potrivit fermierilor.
Calitatea lânii este doar unul dintre câștigurile aduse de această combinație
Fermierii au descris combinația ca fiind un câștig pe mai multe planuri, deoarece oile au ajutat la menținerea la un nivel mic a ierbii și a buruienilor, astfel încât panourile să nu-și piardă din eficiență, în timp ce panourile au împiedicat uscarea solului și au oferit umbră.
Mai mult, potrivit unora dintre crescători, pășunatul oilor în ferme solare a dus la o creștere a calității și cantității lânii.
Oile trăiesc astfel în condiții mai bune
Ca parte a încercărilor cu Parkes Show Society, fermierul și crescătorul de animale Tom Warren, de exemplu, închiriază unele părți din terenul său unei ferme solare în care aproximativ 250 de oi din rasa Merinos pasc printre panourile solare. El a declarat că închirierea terenului către la ferma solară și pășunatul oilor acolo i-au crescut veniturile, capacitatea terenului crescând și ea cu aproximativ 25%.
Deși nu a observat o creștere a cantității de lână, calitatea lânii s-a îmbunătățit, a spus el.
„Se datorează condițiilor în care trăiesc oile. Locul este relativ curat, fără bolovani, fără praf. Există foarte, foarte puțină contaminare a lânii și sunt protejate și față de soare”, a spus Warren.
În plus, turma lui a putut pășuna în aproape toți anii de secetă, deoarece apa care se condensa pe panourile solare dimineața și se prelingea în sol a păstrat unele dintre pășuni verzi.
Nu doar calitatea lânii a crescut, ci și cantitatea
Între timp, un broker de lână pe nume Graeme Ostini, care a pășunat berbeci merinos la o fermă solară, a declarat că pășunatul animalelor sub panouri i-a adus mult mai multă lână.
„Este uimitor. Unele dintre oi arată fantastic. Cresc exponențial, iar producția de lână este în primele 5% din district”, a spus Ostini.
Domeniul agrovoltaic
Aceste încercări trebuie să fie susținute de numeroase studii la scară largă pentru a afla dacă îmbinarea agriculturii cu fotovoltaicele poate fi realizată cu efecte minime asupra mediului. Apoi pot fi efectuate mai multe studii asupra coexistenței dintre energia solară și eoliană cu agricultura.
Între timp, oamenii de știință lucrează la dezvoltarea domeniului agrovoltaic, locul în care tehnologia solară se întâlnește cu agricultura tradițională. În aceste sisteme, panourile solare sunt instalate la un nivel superior, astfel încât plantele să poată crește sub ele, maximizând productivitatea terenului.
Un studiu de la Universitatea din Arizona, bazat pe o investigație detaliată a luminii solare care intră, a temperaturii aerului și a umidității relative, a constatat că actualele terenuri cultivate sunt „acoperirile de pământ cu cel mai mare potențial de energie solară”.
Vă recomandăm să citiți și:
Fermele de lactate ar putea gestiona emisiile de metan cu ajutorul dronelor. Care e mecanismul?
Oamenii de știință au descoperit ce-l ucide pe cel mai mare pește din lume