Parcurile eoliene offshore ar putea perturba comportamentul mamiferelor marine

02 06. 2022, 16:00

Atunci când apare un parc eolian offshore, există o perioadă de construcție zgomotoasă, dar bine studiată și în cele mai multe cazuri reglementată. Odată ce turbinele sunt operaționale, ele oferă o sursă valoroasă de energie regenerabilă, emițând în același timp un nivel scăzut, dar constant de sunet. Cum afectează acesta comportamentul mamiferelor marine?

Frank Thomsen, de la DHI, a discutat despre modul în care acest zgomot constant poate modifica comportamentul mamiferelor marine în prezentarea sa „Operational underwater sound from future offshore wind turbines can affect the behavior of marine mammals”. Sesiunea a avut loc pe 26 mai, ca parte a celei de-a 182-a întâlniri a Acoustical Society of America.

Thomsen și colegii săi au analizat nivelurile de zgomot publicate de la fermele eoliene operaționale pentru a identifica tendințele în funcție de dimensiunea turbinei. În general, cu cât turbina este mai mare, cu atât emisiile de zgomot sunt mai mari, scrie Tech Xplore.

Comportamentul mamiferelor marine ar putea fi afectat de tehnologia învechită de turbine eoliene

Totuși parcurile eoliene mai noi care folosesc o tehnologie mai silențioasă pot anula într-o anumită măsură impactul turbinelor mai mari. Tehnologia mai veche de angrenaje poate perturba mamiferele marine de până la 6,3 kilometri distanță. În schimb, se așteaptă ca turbinele mai noi, cu acționare directă, să afecteze comportamentul animalelor pe o rază de doar 1,4 kilometri.

„Este foarte puțin probabil ca zgomotul de funcționare să ducă la rănire sau la deficiențe de auz, dar schimbările de comportament ar putea fi o îngrijorare, după cum arată studiul nostru. Este posibil ca zonele de impact ale turbinelor individuale să se suprapună, dar asta nu înseamnă că parcul eolian este o zonă extrem de periculoasă pentru viața marină. Vedem marsuini înotând frecvent în vecinătatea turbinelor”, a spus Thomsen.

Un efect care încă nu este pe deplin înțeles

Consecințele pe termen lung ale acestui zgomot asupra vieții sălbatice sunt încă în mare parte necunoscute. Impactul ar putea depinde de numărul de turbine și de suprapunerea acestora în zonele afectate.

Teoretic, sunetul poate duce la schimbări de comportament la mamiferele marine și poate masca sunetele folosite de balene, dar marsuinii sunt observați frecvent înotând în vecinătatea parcurilor eoliene din Europa, așa că efectul turbinelor nu poate fi înțeles pe deplin.

„Deoarece parcurile eoliene offshore au o durată de viață relativ lungă și numărul acestora va crește, impacturile potențiale nu trebuie trecute cu vederea. Scopul muncii noastre este de a crește gradul de conștientizare”, a spus Thomsen.

Vă recomandăm să citiți și:

Delfinii își recunosc „prietenii” cu ajutorul gustului urinei. Iată ce arată un nou studiu

Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali. Cercetătorii, surprinși de ultimele descoperiri

Test de cultură generală. Câte țări au ieșire la Marea Neagră?

De ce există atât de mulți giganți în adâncurile oceanelor? Explicația te va surprinde