Test de cultură generală. Câte țări au ieșire la Marea Neagră?
Marea Neagră, situată între continentele Europa și Asia, are o adâncime maximă de 2.210 metri. Marea Neagră face legătură cu Marea Egee prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor și Marea Marmara, dar și cu Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci. Totuși, care sunt țările cu ieșire la Marea Neagră?
Numeroase fluvii și râuri se varsă în Marea Neagră, printre care Dunărea, Casimcea, Nistrul, Niprul, Bugul și Kubanul. Creată după ce perturbările structurale din Asia Mică au desprins bazinul caspic de Marea Mediterană, Marea Neagră a devenit treptat izolată. Salinitatea din Marea Neagră a ajuns acum la jumătate din cea a oceanelor lumii.
Salinitatea de la suprafața Mării Negre se situează în medie la 17 sau 18 părți per mie, adică aproximativ jumătate din nivelul de salinitate al oceanelor de pe Pământ. O creștere semnificativă în salinitate, până la 21 părți per mie, are loc în Marea Neagră la adâncimi cuprinse între 50 și 150 de metri, potrivit Britannica.
Șase țări au ieșire la Marea Neagră, printre care și România
Deși stațiunile sale sunt vizitate de zeci de mii de turiști anual, Marea Neagră a fost afectată de poluare severă în ultimele decenii.
Șase țări au ieșire la Marea Neagră, printre care și România. Celelalte cinci țări sunt Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina.
Aproximativ 180 de specii de pește trăiesc în Marea Neagră, iar o cincime dintre acestea prezintă importanță comercială. Cele mai importante specii sunt hamsiile, șprotul, stavridul negru, dar și altele, inclusiv câinele de mare, un tip de rechin de mici dimensiuni care este deosebit de răspândit în Marea Neagră.
Cum îi uimește Marea Neagră pe oamenii de știință?
Un aspect notabil al Mării Negre este faptul că oxigenul este dizolvat (iar viața marină abundentă este posibilă) doar în nivelurile superioare ale apei. La adâncimile cuprinse între 70 și 100 metri în centrul marin și la adâncimi cuprinse între 100 și 150 metri la margini nu există oxigen. Asta înseamnă că nivelurile inferioare sunt, spre uimirea oamenilor de știință, aproape moarte din punct de vedere biologic, nu din cauza poluării, ci din cauza ventilării slabe continue a straturilor de adâncime, mai explică Britannica.
În mitologia greacă antică, Marea Neagră era numită Pontus Axeinus, denumire care înseamnă „Marea Neprimitoare”. Explorările ulterioare au făcut regiunea mai familiară, și, pe măsură ce coloniile au fost stabilite de-a lungul țărmurilor unei mări pe care grecii au ajuns să o considere primitoare și prietenoasă, denumirea s-a schimbat în Pontus Euxinus, ceea ce înseamnă opusul denumirii anterioare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Există vreun continent în lume fără deșert?
Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?
Test de cultură generală. Care este țara cu cele mai multe fusuri orare?
Test de cultură generală. Ce continent are cele mai multe țări?