Test de cultură generală. Există vreun continent în lume fără deșert? 

23 05. 2022, 12:30

Pe planeta noastră găsim șapte continente, acestea fiind Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa și Australia. Uneori, Europa și Asia sunt considerate a fi un singur continent, sub denumirea de Eurasia. 

Toate cele șapte continente ale Pământului variază în dimensiune și biodiversitate, însă există vreun continent fără deșert?

Asia este cel mai mare continent de pe Terra, acoperind aproximativ 44.614.000 de kilometri pătrați, potrivit Britannica.

Care am putea spune că este singurul continent din lume fără deșert?

Fiecare continent din lume (inclusiv Antarctica) are un deșert. Antarctica este cel mai mare deșert rece al lumii, fiind alcătuit în proporție de aproximativ 98% din calotă glaciară și 2% teren stâncos. Aici nu plouă și nu ninge prea des, însă chiar și atunci când ninge, zăpada nu se topește. În schimb, zăpada se acumulează și formează calote. De asemenea, potrivit NASA, singurele plante ce pot trăi în Antarctica sunt algele și mușchii.

Un aspect interesant este faptul că Lebanon este singura țară fără deșert din Orientul Mijlociu.

Chiar și Europa are un mic deșert, anume deșertul semi-arid Tabernas din provincia spaniolă Almería.

Deșertul Tabernas, Spania. Sursa foto: Shutterstock

Pe teritoriul Europei se regăsesc diverse zone semi-aride ce pot fi mai mult sau mai puțin încadrate în definiția geografică pentru „deșert”, cele mai evidente fiind regiunile din sud-estul Spaniei. „Desierto de Tabernas” (deșertul Tabernas) este adesea considerat a fi „singurul deșert al Europei continentale”. Totuși, având în vedere că Tabernas este un deșert semi-arid, am putea spune că Europa este singurul continent din lume fără deșert.

Care este cel mai arid continent locuit din lume?

Pe de altă parte, Australia este cel mai arid continent locuit din lume, 70% din suprafața sa fiind aridă sau semi-aridă. Regiunile aride sunt cele care primesc în medie precipitații de 250 mm sau mai puțin. Zonele semi-aride sunt cele care primesc în medie precipitații de 250 – 350 mm.

Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că Sahara este cel mai fierbinte deșert din lume, fiind al treilea cel mai mare deșert de pe Pământ, după deșerturile reci din Antarctica și Arctica. Deșertul Sahara este unul dintre cele mai ostile medii de pe planeta noastră, acoperind aproximativ 9,4 milioane kilometri pătrați, arată Live Sience.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă cascadă din lume?

Test de cultură generală. Care este țara cu cele mai multe fusuri orare?

Test de cultură generală. Care este cea mai mare insulă din lume?

Test de cultură generală. Ce continent are cele mai multe țări?