Vederea unor stoluri de grauri care fac acrobații la unison în amurg ar putea fi considerată una dintre minunile naturii.
Oamenii de știință și naturaliștii au admirat întotdeauna modul în care aceste stoluri de grauri formează „nori” care își schimbă forma.
Cercetătorii din Italia au întreprins cea mai detaliată analiză de până acum a fizicii acestor cascadorii aeriene.
Modelul lor matematic sugerează că graurii copiază traseele de zbor ale altor păsări și fac doar mici fluctuații de viteză, scrie BBC.
„Nu există lider într-un stol; fiecare pasăre își imită vecinii. Și fiecare pasăre își poate schimba puțin viteza într-un mod foarte ușor”, a spus dr. Antonio Culla, de la Università Sapienza din Roma.
Fizicienii au analizat imagini video cu stoluri de grauri cu dimensiuni cuprinse între 10 și 3.000 de păsări pentru a dezvolta un model matematic pentru acest comportament de turmă.
Apoi au folosit simulări pe computer ale unui stol artificial de păsări pentru a verifica dacă modelul lor matematic corespunde cu ceea ce se întâmplă în lumea reală.
Oamenii de știință spun că studiul, publicat în Nature Communications, ar putea ajuta la dezvoltarea roiurilor de drone care pot zbura colectiv deasupra câmpurilor pentru a îngriji culturile. De asemenea, poate ajuta la găsirea de noi modalități de urmărire a resturilor spațiale.
Graurii se adună în astfel de stoluri uriașe la amurg pentru a face acrobații pe cer înainte de a se pregăti pentru odihna de noapte.
Se crede că acest lucru le oferă protecție împotriva prădătorilor, cum ar fi șoimii călători, cărora le este greu să țintească un singur graur dintr-un grup agitat format din mii de indivizi.
Vă recomandăm să citiți și:
Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare
Un „dragon auriu” al adâncurilor, observat de oamenii de știință. Specia este foarte rară
Păianjenii care sar „ca arși” pentru a nu fi devorați după împerechere