Ce legătură există între insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare? Răspunsul e unul îngrijorător
O echipă de cercetători din proiectul Buglife, împreună cu Kent Wildlife Trust, a găsit dovezi care sugerează că insectele zburătoare din Regatul Unit s-au împuținat semnificativ în ultimii câțiva ani.
Grupul a postat un raport tehnic care conține constatările lor.
Buglife este o organizație de caritate pentru conservarea naturii cu sediul în Marea Britanie; aceasta se concentrează în principal pe conservarea polenizatorilor și a habitatelor de apă dulce.
În acest nou efort, grupul a remarcat că majoritatea studiilor privind numărul de insecte zburătoare s-au concentrat mai degrabă pe distribuție decât pe populația totală. Pentru a afla mai multe despre abundența unor astfel de creaturi în Regatul Unit, au creat o aplicație pentru smartphone numită Bugs Matter pentru a fi folosită de cetățenii obișnuiți.
Cum au fost numărate insectele zburătoare?
Potrivit Phys.org, utilizatorii au fost rugați să-și curețe plăcuțele de înmatriculare înainte de a pleca într-o călătorie cu vehiculul lor și, la întoarcere, să fotografieze și să numere insectele pe care le-au găsit strivite pe plăcuțe. Aceste înregistrări au fost apoi trimise echipei de la Buglife, care a unificat datele într-un număr de insecte într-o anumită perioadă de timp pentru întregul Regat; în acest caz, din 2004 până în 2021.
Cercetătorii au descoperit că numărul de insecte strivite pe plăcuțele de înmatriculare a scăzut dramatic pe parcursul studiului: numerele totale au fost cu 58,5% mai mici la sfârșitul studiului decât la început. Purtătorul de cuvânt al Buglife, Matt Shardlow, a descris constatările pentr0u presă drept „dramatice și alarmante”. El a remarcat, de asemenea, că sondajul arată că insectele zburătoare s-au împuținat cu aproximativ 34% în fiecare deceniu.
Oamenii de știință au bănuit că numărul insectelor zburătoare a scăzut
Oamenii de știință au bănuit că numărul insectelor zburătoare a scăzut în întreaga lume de câțiva ani din cauza utilizării insecticidelor, a pierderii habitatului și a hranei și, desigur, a schimbărilor climatice. Lucrările anterioare au sugerat că numărul populației mondiale de insecte zburătoare ar putea fi la jumătate din cel care era cu doar câteva decenii în urmă. Acest nou efort pare să susțină astfel de estimări.
Cercetătorii își continuă munca la proiect. Voluntarii pot descărca aplicația Bugs Matter și pot înregistra date în această vară, de la 1 iunie până la sfârșitul lunii august.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. În ce ocean se află Triunghiul Bermudelor?
Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare
Cum să alegi o plantă sănătoasă atunci când o cumperi din magazin?