Deși noi, oamenii, trăim pe uscat, nu trebuie să uităm că 71% din suprafața planetei este acoperită de apă sărată. Deci nu e de mirare că până și cel mai mic ocean este totuși destul de vast.
Potrivit National Ocean Service din SUA, cel mai mic ocean din lume este Oceanul Arctic, având aproape 16 milioane de kilometri pătrați și fiind de circa 1,5 ori mai mare decât Statele Unite. Acesta este mărginit de Groenlanda, Canada, Norvegia, Alaska și Rusia.
Condițiile vitrege mențin Oceanul Arctic parțial acoperit de gheață pe tot parcursul anului și acoperit în întregime iarna, deși creșterea temperaturilor globale a dus la o topire sporită a gheții arctice.
Oceanul Arctic nu este cel mai mic ocean doar în ceea ce privește suprafața (este de 10 mai mic decât Oceanul Pacific), ci este și cel mai puțin adânc ocean. Adâncimea lui medie este de 1,04 kilometri, spre deosebire de adâncimea medie a tuturor oceanelor puse la un loc, care este de 3,7 kilometri.
Dimensiunea relativ mică și adâncimea Oceanului Arctic i-au determinat pe unii cercetători să nu-l numească ocean, ci în schimb să se refere la el ca parte a Oceanului Atlantic, numit Marea Mediterană Arctică sau pur și simplu Marea Arctică, potrivit How Stuff Works.
Poate părea neobișnuit ca unii oameni de știință să conteste dacă un corp de apă este ocean sau nu, dar dezbaterea în jurul oceanelor lumii se extinde dincolo de regiunea arctică.
Din punct de vedere istoric, comunitatea globală a recunoscut patru oceane: Oceanul Atlantic, Pacific, Oceanul Indian și Oceanul Arctic. În 2000, Organizația Hidrografică Internațională (IHO), a adăugat un al cincilea: Oceanul de Sud. Acest ocean, numit și Oceanul Antarctic, înconjoară Antarctica și formează cele mai sudice ape de pe Pământ, sub latitudinea sudică de 60 de grade.
Adăugarea Oceanului de Sud, deși este general acceptată, nu a fost încă ratificată, deoarece nu toți membrii IHO au acceptat oficial parametrii care definesc Oceanul Sudic drept al cincilea ocean. Deci câte oceane sunt, 4 sau 5? Deocamdată, cel mai sigur răspuns ar putea fi 1, deoarece, din punct de vedere tehnic, toate oceanele lumii sunt de fapt interconectate ca un singur, vast corp de apă sărată.
Vă recomandăm să citiți și:
Emisiile globale necontrolate sunt pe cale să declanșeze o extincție în masă a vieții marine
Un vulcan din Antarctica a declanșat 85.000 de cutremure
De ce au dispărut ghețarii uriași din trecut? Noi indicii despre cum va arăta viitorul
Ciudata „gaură din apă” care nu este deloc o iluzie optică, ci există cu adevărat