Păianjenii care sar „ca arși” pentru a nu fi devorați după împerechere
Masculii de Philoponella prominens sunt păianjenii care sar de pe femelă imediat după împerechere și o fac mai rapid decât poate filma o cameră obișnuită.
Însă ceea ce pare o modalitate brutală de a încheia o relație este de fapt felul în care acești masculi își salvează viața.
Dacă masculul P. prominens nu se desparte imediat după împerechere, acesta riscă să devină o gustare post-sex.
Păianjenii care sar pentru a rămâne în viață
Atunci când au studiat 155 de împerecheri reușite de păianjeni în laborator, cercetătorii au descoperit că doar trei masculi nu au reușit să se catapulteze după aceea.
Aceste trei creaturi nefericite au avut toate aceeași soartă: au fost capturate, ucise și consumate de către femelă, scrie Science Alert.
Atunci când cercetătorii au intervenit în împerecherea păianjenilor și i-au împiedicat fizic pe încă 30 de păianjeni masculi să sară după copulare, și aceștia au căzut pradă partenerelor lor.
„Aceste rezultate indică în mod clar că comportamentul de catapultare este o componentă obligatorie a repertoriului de împerechere masculin și o strategie pentru a evita încercările femelelor de canibalism sexual post-împerechere”, scriu autorii în studiul lor, publicat în Current Biology.
Cum reușesc păianjenii această acrobație?
Filmând păianjenii cu camere de înaltă rezoluție și de mare viteză, cercetătorii au descoperit păianjenii care sar pentru a scăpa de ghearele partenerilor lor sexuali.
După ce s-au apropiat cu precauție și au copulat cu o femelă, păianjenii masculi P. prominens par să-și folosească picioarele din față pentru a da la o parte femela, aruncându-se în aer cu o viteză de până la 88 de centimetri pe secundă (cm/s).
În fiecare secundă a zborului, păianjenul se învârte de aproximativ 175 de ori.
Această evadare acrobatică impresionantă este realizată de prima pereche de picioare anterioare a masculului, care se îndoaie înainte de a se deschide rapid pentru a lansa păianjenul.
Cercetătorii spun că presiunea hidraulică din acumularea de lichid din membrele anterioare este cea care îi permite în cele din urmă masculului să sară cu o viteză atât de mare.
Acesta este un mecanism ușor diferit de ceea ce a fost văzut la alți păianjeni săritori, care tind să își extindă a patra pereche de picioare pentru a se catapulta în aer. Însă articulația păianjenilor P. prominens nu are mușchi extensori la membrele anterioare.
Nici catapultarea nu este lipsită de pericole
În sălbăticie, un mascul de P. prominens se va împerechea uneori de șase ori cu aceeași femelă, urcând până la parteneră, copulând și apoi sărind de pe ea pentru a scăpa de ghearele ei. Uneori, el își va pierde chiar și câteva picioare în acest proces.
Pentru a putea să se întoarcă, masculul are o linie de siguranță legată continuu de pânza femelei. În caz că își dorește să-și riște viața încă o dată.
Atunci când cercetătorii au tăiat această linie de siguranță în laborator, păianjenii masculi au căzut din aer în mijlocul zborului și nu au putut să ajungă înapoi la femelă.
Cercetătorii bănuiesc că tehnica de rapel a evoluat ca o strategie pentru păianjenii masculi pentru a păcăli sexul opus să se împerecheze cu ei.
„Femele pot folosi acest comportament pentru a judeca calitatea unui mascul în timpul împerecherii”, explică Shichang Zhang, de la Universitatea Hubei din Wuhan, China.
„Dacă un mascul nu poate efectua catapultarea, este ucis, iar dacă altul poate să o facă de mai multe ori, atunci femela se va împerechea cu el”, a explicat Zhang.
Vă recomandăm să citiți și:
Un efect foarte ciudat este produs atunci când albinele zboară peste o suprafață oglindită
Cimpanzeii recunosc craniile din propria specie. Cum își „plâng” aceștia morții?
Râmele pot mânca plastic, însă efectele secundare nu sunt tocmai clare
Un calamar a fost filmat, în premieră, în timp ce își schimbă culoarea pentru a se camufla