Cea mai mare meduză cu coroană descoperită până acum de cercetători arată ca o farfurie zburătoare
Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de meduză care arată ca o farfurie zburătoare de culoare roșiatică, în adâncurile din Monterey Bay.
Specia recent descrisă, Atolla reynoldsi, măsoară în jur de 13 centimetri în diametru și poate avea între 26 și 39 de tentacule, au precizat cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) într-un comunicat de presă. La fel ca celelalte 10 specii cunoscute din genul Atolla, A. reynoldsi prezintă o canelură în jurul „clopotului” central, astfel conferind corpului caracteristica unei bolte cu o coroană roșie și cu volănașe.
Deși nu este mai lată decât o bancnotă de un dolar, specia A. reynoldsi pare să fie cea mai mare dintre speciile cunoscute de meduze Atolla, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, meduza din cazul de față este specială pentru că, spre deosebire de restul speciilor cunoscute de meduze cu coroană, A. reynoldsi nu are un tentacul singular și alungit.
„Aceste noi meduze remarcabile evidențiază cât de puține cunoaștem despre adâncurile mărilor”
Potrivit oamenilor de știință, o meduză cu coroană se folosește apendice pentru a ajuta la capturarea prăzii, care poate include crustacee și multe creaturi mici care trec prin zona „miezul nopții” a oceanului (regiunea în care razele soarelui nu ajung și care se extinde între 1.000 și 4.000 adâncime).
În timp ce analizau mii de ore de filmări făcute în zona „miezul nopții” din Monterey Bay (golf din Oceanul Pacific, situat pe coasta statului american California), între aprilie 2006 și iunie 2021, cercetătorii de la MBARI observau ocazional meduze cu coroană care nu aveau acel tentacul singular. Echipa suspecta că a descoperit trei noi specii de meduze, însă observațiile au fost prea rare pentru a dovedi asta.
„La fiecare cinci scufundări descoperim ceva nou”
Acum, în cadrul unui studiu publicat în jurnalul Animals, cercetătorii au identificat una dintre meduzele necunoscute drept o nouă specie, A. reynoldsi. Echipa a studiat 10 specimene pentru a concluziona că specia este „distinctă din punct de vedere molecular și morfologic” față de celelalte specii cunoscute din gen.
A. reynoldsi a fost până acum observată în Monterey Bay, la adâncimi cuprinse între 1.013 și 3.189 de metri, potrivit Live Science.
„Aceste noi meduze remarcabile evidențiază cât de puține cunoaștem despre adâncurile mărilor. La fiecare cinci scufundări în adâncurile din Monterey Bay descoperim ceva nou”, a spus George Matsumoto, specialist la MBARI și autor principal al studiului.
Cercetătorii de la MBARI au identificat peste 225 de noi specii în ultimii 34 de ani.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Întâlnire rară în adâncurile oceanului. O „meduză fantomă gigant”, observată de cercetători
Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze
Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos