Încălzirea oceanelor din cauza schimbărilor climatice va duce la dispariția multor specii de pești, indică un nou studiu al Rutgers, care a constatat că, pe măsură ce temperaturile se încălzesc, interacțiunile prădător – pradă vor împiedica unele specii să mai existe.
Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, nu numai că speciile mari și pescăriile importante din punct de vedere comercial se vor deplasa în afara arealelor istorice, pe măsură ce clima se încălzește, dar probabil că acestea nu vor fi la fel de abundente nici măcar în noile lor arii geografice.
„Ceea ce sugerează acest lucru din perspectiva pescuitului este că, deși speciile pe care le pescuim astăzi vor fi acolo mâine, ele nu vor fi acolo în aceeași abundență”, a declarat co-autorul studiului, Malin Pinsky, profesor asociat în cadrul Departamentului de Ecologie, Evoluție și Resurse Naturale de la Rutgers, potrivit Phys.org.
„Încălzirea, împreună cu dinamica rețelei alimentare, va afecta semnificativ biodiversitatea”.
Studiile anterioare s-au concentrat pe impactul schimbărilor climatice asupra speciilor individuale. În timp ce aceste proiecții oferă o perspectivă asupra compoziției comunităților oceanice, într-o lume în curs de încălzire, acestea au eșuat în mare măsură să ia în considerare modul în care interacțiunile dintre rețelele alimentare vor afecta ritmul schimbărilor.
Noul studiu a analizat interacțiunile trofice pentru a determina modul în care schimbările climatice influențează aria de răspândire a speciilor.
Utilizând modele computerizate sofisticate, cercetătorii au stabilit că interacțiunile prădător-pradă determină multe specii, în special prădătorii mari, să își schimbe aria de răspândire mai lent decât clima.
„Modelul sugerează că, în următorii 200 de ani de încălzire, speciile marine se vor reorganiza în mod continuu și vor fi în curs de a-și schimba aria de răspândire”, a declarat autorul principal, E. W. Tekwa, de la Universitatea din British Columbia.
„Chiar și după 200 de ani, speciile marine vor fi în continuare în urma schimbărilor de temperatură, iar acest lucru este valabil în special pentru cele aflate în vârful rețelei trofice”.
Pe măsură ce clima se încălzește, milioane de specii se deplasează spre poli, într-o reorganizare dramatică a vieții pe Pământ.
Cu toate acestea, înțelegerea noastră a acestei dinamici a ignorat în mare măsură o caracteristică cheie a vieții – animalele și alte organisme trebuie să se hrănească.
Cercetătorii au completat această lacună de cunoștințe examinând modul în care nevoia de bază de hrană afectează mișcările speciilor.
Cercetătorii au dezvoltat un model care a inclus parametri precum metabolismul, dimensiunea corpului și intervalele de temperatură optimă. Prin luarea în considerare a schimbărilor climatice, modelul lor a arătat că interacțiunile trofice dinamice împiedică capacitatea speciilor de a reacționa rapid la încălzirea temperaturilor.
De asemenea, au descoperit că cei mai mari prădători rămân mai mult timp decât prada mai mică în habitatele istorice.
„Aceste dinamici nu vor fi doar într-un singur loc, ci la nivel global„, a concluzionat Pinsky.
Peștii, mai buni decât oamenii la matematică? Un studiu arată că aceștia pot calcula
Noi dovezi care arată că peștii au conștiință de sine. Ce alte animale mai au această capacitate?
Peștii din recifele de corali, în pericol de dispariție. Dovezile descoperite în urma unui studiu
Ce se întâmplă sub valuri? Unii pești comunică prin sunete de cel puțin 155 de milioane de ani