Potrivit unui nou studiu, schimbarea modului în care sunt culese fructele dintr-un „copac al vieții” ar putea avea un impact extrem de pozitiv asupra mediului.
O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea Leeds și de Institutul de Cercetare al Amazoniei din Peru, a demonstrat, pentru prima dată, daunele răspândite în Peru prin tăierea palmierului Mauritia flexuosa pentru a-i recolta fructele.
Cercetătorii au examinat unde și de ce au fost tăiați copacii, realizând hărți și analize detaliate pentru a dezvălui amploarea daunelor ecologice și economice cauzate de tăierea palmierilor.
„Tăierea palmierilor de sex feminin pentru a recolta fructele a înjumătățit producția totală de fructe din acest palmier care este disponibilă pentru comunitățile locale. Acesta este un exemplu clar al impactului oamenilor asupra nivelului resurselor naturale, într-un ecosistem care, la prima vedere, pare neafectat”, a declarat Gabriel Hidalgo, autorul principal al studiului.
„Cu toate acestea, schimbarea modului de recoltare a fructelor poate crește atât numărul de palmieri fructiferi, cât și valoarea acestor ecosisteme amazoniene pentru oameni.”
Studiul lor, publicat în revista Nature Sustainability, utilizează date din 93 de situri din pădurile de palmieri care se găsesc în vastele zone din nord-estul Peru.
Mauritia flexuosa este cea mai comună specie de arbori din aceste ecosisteme care au cea mai mare concentrație de carbon din vasta regiune amazoniană.
Fructul palmierului, cunoscut sub numele de aguaje, este utilizat pe scară largă în prepararea alimentelor și băuturilor și reprezintă o parte importantă a economiei din nordul Peru. Acolo unde se recoltează în prezent, vânzarea fructelor sale reprezintă 15-22 % din veniturile familiilor, potrivit Eurek Alert.
În cadrul speciei există atât arbori femele, cât și masculi, femela fiind cea care dă fructele.
Dar, deoarece mulți dintre arborii femele sunt tăiați pentru a le recolta fructele, multe păduri conțin în principal arbori masculi și, prin urmare, produc puține fructe.
Echipa de cercetători a descoperit că în puținele locuri în care se folosește o metodă alternativă de recoltare – urcarea în copaci pentru a culege fructele – există un număr mai mare de arbori femele care dau fructe.
Urcatul evită uciderea copacilor, care au nevoie de aproximativ 10 ani pentru a ajunge la maturitate, crescând până la 40 de metri în înălțime.
Echipa de cercetători a estimat că, prin trecerea la urcarea în copaci pentru a colecta fructele, recolta totală ar putea crește cu 51% și ar putea genera 62 de milioane de dolari pe an pentru economia locală.
Creșterea valorii acestor păduri intacte ar aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru mediu: la nivel global, aceste zone sunt printre cele mai bogate peisaje în carbon, iar păstrarea acestui carbon în sol este crucială pentru reducerea cantității de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.
Aceste păduri oferă, de asemenea, o gamă largă de resurse și au o valoare culturală ridicată pentru comunitățile indigene, iar fructele de Mauritia flexuosa, descrisă ca fiind „copacul vieții” de către exploratorul din secolul al XIX-lea Alexander von Humboldt, reprezintă, de asemenea, o sursă de hrană pentru păsări, pești și mamifere.
Cel mai mare arbore genealogic realizat vreodată dezvăluie originile întregii umanități
Un arbore sacru din bronz, găsit într-o groapă de sacrificiu de la Sanxingdui
Imagini amuzante cu un urs care se scarpină de un arbore, într-o pădure din România