Home » Natură » Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă

Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă

Publicat: 25.03.2022

Dacă resturile alimentare ar fi o țară, acestea ar fi al treilea cel mai mare producător de gaze cu efect de seră din lume, după SUA și China. Ce putem face în privința asta?

Risipirea alimentelor este o problemă globală în creștere. Numai australienii aruncă 7,6 milioane de tone de alimente în fiecare an. Este suficient pentru a umple 13.000 de piscine olimpice.

Deșeurile trimise la groapa de gunoi eliberează biogaze, inclusiv metan. Metanul este un gaz cu efect de seră care este de 28 până la de 100 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, notează Tech Xplore.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, Națiunile Unite estimează că 8-10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din resturile alimentare. În Australia, asta înseamnă aproximativ 3%.

Acestea sunt vești cu adevărat proaste pentru climă, dar ar trebui să fie așa.

Gătitul cu gaz rezultat din resturile alimentare

Deci ce putem face pentru a combate risipa alimentară? Doctorandul Chris Bühlmann, de la Murdoch University, a publicat un studiu despre valorificarea resturilor alimentare pentru producerea de energie regenerabilă.

El spune că există „o oportunitate extraordinară” pentru un proces biologic numit digestie anaerobă.

„[Acest lucru] descompune deșeurile alimentare în biogaz (un amestec de metan și dioxid de carbon) pentru a genera energie regenerabilă”, spune Bühlmann. Sună bine, dar cum funcționează?

Ideea este simplă: captați metanul din alimentele aflate în descompunere și ardeți-l. La fel ca arderea altor hidrocarburi, reacția chimică eliberează căldură (energie) și dioxid de carbon (CO₂).

Dar CO₂ este rău, nu? Da, dacă punem mai mult în atmosferă decât scoatem. Vestea bună este că CO₂ produs prin arderea metanului este absorbit de următoarea generație de culturi în timpul fotosintezei. Asta înseamnă că nu se adaugă CO₂ suplimentar în atmosferă.

Iar veștile bune nu se opresc aici.

„Există o compensare suplimentară de CO₂ care însoțește digestia anaerobă, deoarece energia pe bază de cărbune este înlocuită cu energie regenerabilă”, spune Chris. Compensarea CO₂ este mai mare decât am putea crede.

Creșterea industriei

Cercetările recente privind sustenabilitatea ecologică a digestiei anaerobe a deșeurilor alimentare menajere au constatat că o tonă de deșeuri alimentare la groapa de gunoi produce 193 kg de echivalenți CO₂. Pe de altă parte, producerea de energie regenerabilă prin digestia anaerobă compensează pentru 39 kg de echivalenți CO₂ per tonă de deșeuri alimentare.

Acest lucru ar scuti Australia de aproape 300 de milioane de kilograme de CO₂ în fiecare an.

Digestia anaerobă nu doar produce biogaz. Acesta creează acid lactic ca produs secundar natural, care a fost centrul cercetării lui Bühlmann.

„Piața globală a acidului lactic… a crescut rapid și s-a estimat recent că va avea o rată de creștere anuală compusă de 8% între 2021 și 2028”, spune cercetătorul.

Acidul lactic este utilizat în produse de curățare, produse farmaceutice, produse alimentare și cosmetice. Producerea acestei substanțe chimice într-un proces neutru în carbon poate face producția de biogaz mai profitabilă.

Războiul împotriva deșeurilor

Într-o lume ideală, nu ar exista resturile alimentare. Surplusul de hrană ar fi folosit pentru a-i hrăni pe cei flămânzi.

Dar această problemă nu va dispărea peste noapte, iar omul de știință spune că digestia anaerobă este o modalitate de a folosi resturile alimentare într-un mod util.

„Majoritatea deșeurilor alimentare sunt în prezent depozitate în depozite de gunoi, acolo unde nu numai că contribuie la schimbările climatice, dar nu au aproape deloc valoare economică”, spune Bühlmann.

„Cu toate acestea, procesele de biorafinare sunt capabile să recicleze aceste deșeuri alimentare pentru a produce substanțe biochimice industriale valoroase, biomateriale moderne și biocombustibili care îi pot înlocui pe cei produși din resurse fosile”, a adăugat el.

Între timp, datorită unor cercetători precum Chris Bühlmann, putem spera într-un viitor în care mâncarea rămasă de aseară ajută la menținerea luminilor aprinse.

Vă recomandăm să citiți și:

Poluarea cu plastic, capcană evolutivă pentru țestoasele marine

Sistemul de curenți din Atlantic nu mai este stabil, iar urmările pot fi grave

Rezervorul natural de carbon al Chinei a fost profund „subestimat” de oamenii de știință. Ce arată un nou studiu

România a suferit cele mai mari pagube în zonele protejate din cauza incendiilor forestiere

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii