Test de cultură generală. Care este cel mai mare ocean din lume?
Cel mai mare ocean de pe Pământ are o suprafață de aproximativ 155 de milioane de kilometri pătrați și este situat între Oceanul Antarctic, Asia, Australia și Americi.
Cel mai mare ocean din lume este Oceanul Pacific, acesta ocupând aproximativ o treime din suprafața Pământului.
Pacificul conține aproape de două ori mai multă apă decât oceanul de pe locul al doilea, Oceanul Atlantic; Oceanul Pacific deține mai mult de jumătate din rezerva de apă deschisă a Pământului, scrie Live Science.
Nu doar cel mai mare, ci și cel mai adânc
Potrivit Wikipedia, adâncimea medie a Pacificului este de 4.000 de metri. Challenger Deep din Groapa Marianelor, situat în vestul Pacificului de Nord, este cel mai adânc punct din lume, atingând o adâncime de 10.928 metri.
Pacificul conține, de asemenea, cel mai adânc punct din emisfera sudică, Horizon Deep din Groapa Tonga, la 10.823 metri. Al treilea cel mai adânc punct de pe Pământ, Sirena Deep, este de asemenea situat în Groapa Marianelor.
Cel mai mare ocean de pe Terra este cât toate continentele la un loc
Bazinul Oceanului Pacific, sau pământul de sub nivelul mării, este atât de mare încât ar putea cuprinde toate continentele lumii. Pe lângă faptul că este cel mai mare, Pacificul este și cel mai vechi dintre bazinele oceanice existente. Cele mai vechi roci ale sale au fost datate la aproximativ 200 de milioane de ani, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Bazinul Pacificului este denumit „Inelul de Foc” din cauza activității vulcanice și cutremurelor intense care au loc în apropierea zonelor de subducție a plăcilor tectonice (unde o placă tectonă este forțată sub alta), scrie NOAA.
Oceanele Pacific și Atlantic sunt urmate ca mărime de Oceanul Indian, apoi de Oceanul Antarctic și apoi de Oceanul Arctic. A fost botezat în 1520 de exploratorul Ferdinand Magellan, Pacific însemnând „pașnic” în portugheză.
Deși apele Pacificului pot părea calme, adâncurile acestuia pot spune multe povești.
Vă recomandăm să citiți și:
Scurgeri masive de metan, observate din spațiu. De unde provine cea mai mare parte?
Poluarea cu plastic, capcană evolutivă pentru țestoasele marine