Test de cultură generală. Care este cel mai rapid animal terestru?
În regnul animal, viteza poate însemna diferența dintre viață și moarte. Prădătorii își folosesc viteza pentru a-și prinde prada, în timp ce alte animale se bazează pe aceasta pentru a evita să devină cina. Cu toate acestea, care este cel mai rapid animal terestru?
Capabil să treacă de la 0 la 100 de kilometri pe oră în mai puțin de trei secunde, ghepardul este considerat cel mai rapid animal terestru, deși poate menține astfel de viteze doar pe distanțe scurte. Leii sunt, de asemenea, destul de rapizi atunci când vânează prada, cu o viteză maximă de aproximativ 80 de kilometri pe oră, potrivit Britannica.
Totuși, o combinație de lungime a picioarelor, mărimea mușchilor, conferă ghepardului corpul ideal pentru a alerga pe uscat, a declarat John Hutchinson, profesor de biomecanică evolutivă la Royal Veterinary College din Londra.
Gheparzii, cele mai rapide animale de pe uscat pe distanțe scurte
În plus, un model din 2017 bazat pe 474 de specii terestre și marine, de la balene la muște, a demonstrat că viteza este strâns legată de mărime, notează LiveScience.
Viteza crește odată cu mărimea până când ajunge la un nivel optim. Dincolo de acest optim, animalele mai mari sunt mai lente, deoarece au nevoie de mai multă energie pentru a accelera. Un ghepard are o dimensiune medie optimă pentru viteză, a declarat Hutchinson.
Cu toate acestea, gheparzii sunt doar cele mai rapide animale de pe uscat pe distanțe scurte. Asta pentru că ei nu urmăresc prada cu viteză mare pe distanțe lungi.
Strategia lor de vânătoare constă mai degrabă în accelerarea și manevrele foarte rapide, potrivit unui studiu din 2013 publicat în revista Nature.
În esență, rezistența lor este limitată. „Gheparzii, ca majoritatea felinelor, nu sunt animale de urmărire”, a spus Hutchinson. Nicio altă specie terestră nu poate ajunge la vitezele atinse de aceștia, dar se estimează că antilopa pronghorn (Antilocapra americana) poate atinge 97 km/h și poate susține o viteză de 72 km/h, potrivit cărții „Built for Speed: A Year in the Life of Pronghorn” (Harvard University Press, 2003).
În plus, dacă ne îndepărtăm de zona animalelor terestre, observăm că viteza atinsă de șoimii pelerini (Falco peregrinus) a fost înregistrată la peste 322 km/h, potrivit Guinness World Records.
Viteza unui animal este strâns legată de mărimea sa
„Destul de puține păsări pot zbura mai repede decât un ghepard”, a declarat Hutchinson.
Oceanul deține și el o listă de elită la acest capitol. Marinarii negri (Istiompax indica) au fost cronometrați la 129 km/h, iar peștele-spadă (Xiphias gladius) și peștele cu vele (Istiophorus) pot atinge viteze de 97 km/h și, respectiv, 109 km/h, conform datelor de la Centrul ReefQuest pentru cercetarea rechinilor.
Așadar, deși ghepardul își merită locul printre cele mai rapide animale de pe planetă, acesta nu este singurul care poate atinge viteze incredibile. Un motiv pentru acest lucru, a spus Hutchinson, este faptul că viteza celor mai multe animale nu a fost studiată. Viteza cailor de curse, a gheparzilor, a ogarilor și a cămilelor a fost măsurată cu atenție și în mod repetat, a spus el.
Vitezele celorlalte animale sunt doar observații și estimări, însă ele ne oferă o idee despre cât de repede se mișcă aceste animale.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un leopard de zăpadă, un struț emu și doi lupi arctici, noile animale de la Zoo Oradea
Criza extincției se adâncește. Dispar animalele indigene din nordul Australiei
Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv
Un studiu recent arată cât de benefică poate fi vânătoarea pentru animalele sălbatice