Marea Barieră de Corali, lovită de al șaselea eveniment de albire în masă
Unul dintre cei mai importanți experți în corali din lume susține că un al șaselea eveniment de albire în masă este în plină desfășurare în Marea Barieră de Corali, în prezent efectuându-se zboruri oficiale de monitorizare de-a lungul coastei Queenslandului.
Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) a confirmat că se efectuează zboruri de monitorizare „de-a lungul și de-a latul” recifului de 2.300 km, care este patrimoniul mondial, notează The Guardian.
Însă autoritatea nu va face imediat o actualizare oficială cu privire la condițiile din recif sau la constatările inițiale ale zborurilor.
Marea Barieră de Corali, față în față cu ONU
Al șaselea eveniment de albire în masă din Marea Barieră de Corali a fost observată chiar înainte de începerea unei misiuni de monitorizare de 10 zile a recifului de către Națiunile Unite, dinaintea unei reuniuni importante din iunie a comitetului pentru patrimoniul mondial.
Profesorul Terry Hughes, de la Universitatea James Cook, un expert de top în albirea coralilor, a declarat că a primit „un val de rapoarte din câmpul” de corali albiți în ultimele două săptămâni.
Al șaselea eveniment de albire în masă
Creșterea temperaturii oceanelor determinată de emisiile umane de gaze cu efect de seră a provocat cinci evenimente de albire în masă de-a lungul recifului în 1998, 2002, 2016, 2017 și 2020.
Hughes a spus că crede că un al șaselea eveniment de albire în masă este în plină desfășurare și nu este unul ușor sau local.
Cantitatea de stres termic asupra recifului tinde să atingă vârful de la începutul până la mijlocul lunii martie în fiecare an, dar oamenii de știință au început să se îngrijoreze încă din decembrie, după ce temperaturile apei au crescut la niveluri record pentru luna respectivă.
„Cu toții am respirat ușurați, deoarece coralii care erau palizi în decembrie și-au recăpătat culoarea în ianuarie și februarie. Dar în ultimele trei săptămâni au existat rapoarte de albire moderată până la puternică de-a lungul recifului”, a spus Hughes.
Observațiile Biroului de Meteorologie arată că temperaturile apei au cu 1-2 °C mai mult decât cea medie în zone extinse ale recifului.
Toate recifele au albit cel puțin o dată
Un studiu condus de Hughes a descoperit că mai mult de 98% din toate recifele individuale s-au albit cel puțin o dată.
În timpul ultimelor trei evenimente de albire în masă, Hughes a condus sondaje aeriene de-a lungul parcului marin pentru a înregistra starea coralilor dintr-o aeronavă care zboară la o altitudine joasă.
Hughes a spus că această sarcină a fost transmisă acum către GBRMPA.
El a spus că doar temperaturile apei și stresul termic acumulat nu sunt suficiente pentru a spune cu siguranță dacă coralii s-au albit.
„Nu vom avea o imagine completă până nu se vor termina zborurile. Trebuie să vedem acele hărți [de albire], așa că este prematur să spunem cum se clasifică acest lucru față de celelalte cinci evenimente de albire”, a spus el.
Marea Barieră de Corali este acum monitorizată
GBRMPA a colectat timp de mai multe săptămâni informații despre albire de la zboruri, supravegherea în apă și din rapoarte.
La începutul lunii martie, autoritatea a declarat că a fost raportată o „albire scăzută până la moderată” în multe zone.
Într-o declarație mai recentă, autoritatea a spus că „efectuează sondaje aeriene de-a lungul și de-a latul recifului pentru a obține o imagine mai clară a oricărei albiri din Parcul Marin în această vară. Starea sănătății recifului este actualizată în fiecare vineri”.
Institutul Australian de Științe Marine a declarat anterior că o recuperare a acoperirii cu corali a recifului de la ultimul eveniment de albire, din 2020, a fost determinată de coralii Acropora, care au o creștere rapidă și care sunt, de asemenea, susceptibili la albire.
Hughes a spus că părțile nordice ale recifului erau „la jumătatea drumului spre recuperare”, dar o mulțime de „corali vulnerabili” se albeau acum.
Ce înseamnă albire în masă?
Coralii se pot recupera după o albire ușoară, dar dacă stresul termic este prea sever, coralul poate muri.
Deși nu există o definiție oficială a unui eveniment de albire în masă, Hughes a spus că „Majoritatea oamenilor ar descrie o albire care include niveluri severe de albire la o scară de sute de kilometri drept o albire în masă”.
Grupurile de mediu au spus la începutul lunii că este vital ca o misiune ONU în recif, solicitată de Australia, să poată vedea albirea.
Nici UNESCO sau guvernul australian nu au făcut publice detalii despre unde va ajunge misiunea sau cu cine se va întâlni.
Un raport din partea misiunii este așteptat la începutul lunii mai, înaintea reuniunii programate în iunie a comitetului pentru patrimoniul mondial.
Situri de patrimoniu
Anul trecut, consilierii științifici ONU au recomandat comitetului să plaseze reciful pe o listă de situri de patrimoniu mondial aflate „în pericol” din cauza impactului albirii și a lipsei de progres în scăderea nivelurilor de poluare.
Dar lobby-ul acerb al guvernului australian a făcut ca comitetul compus din 21 de țări să ignore recomandarea. În timpul întâlnirii, Australia s-a alăturat altor țări, fiind împotriva mai multor recomandări ONU referitoare la alte situri din întreaga lume.
În schimb, Australia a încheiat un acord cu Spania pentru a susține introducerea în patrimoniul mondial a unui sit din Madrid, în ciuda opoziției consilierilor ONU, în schimbul sprijinului Spaniei ca reciful să nu fie clasat drept „în pericol”.
În luna februarie, guvernul Morison a promis încă un miliard de dolari pentru eforturile locale de conservare a recifului din următorii 9 ani.
Dar mulți experți în recife au spus că eforturile precum găsirea unor specii de corali mai tolerante la căldură, îmbunătățirea calității apei și eliminarea stelelor de mare care mănâncă corali vor fi depășite de încălzirea globală dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse rapid.
Vă recomandăm să citiți și:
Întunericul cauzat de asteroidul care a ucis dinozaurii a distrus viața pe Pământ în 9 luni
Oceanele sunt mai calde decât au fost vreodată, avertizează specialiștii