Urangutanii folosesc instinctiv ciocanele pentru a lovi și pietrele ascuțite pentru a tăia
Un nou studiu, realizat de Universitatea din Tübingen, sugerează că urangutanii, aflați în captivitate, pot realiza două etape majore în secvența de utilizare a uneltelor din piatră: lovirea pietrelor între ele și tăierea cu ajutorul unei pietre ascuțite.
Cercetătorii au testat fabricarea și utilizarea uneltelor în cazul a doi urangutani masculi captivi (Pongo pygmaeus) de la grădina zoologică Kristiansand din Norvegia. Niciunul dintre ei nu fusese anterior antrenat sau expus la demonstrații ale comportamentelor vizate.
Potrivit studiului, publicat în PLOS, fiecărui urangutan i s-a pus la dispoziție un ciocan de beton, un miez de piatră pregătit și două cutii de puzzle cu momeală care le cereau să taie o frânghie sau o piele de silicon pentru a avea acces la o recompensă alimentară.
Cum s-au descurcat urangutanii testați?
Ambii urangutani au lovit spontan ciocanul de pereții și podeaua cuștii lor, dar niciunul nu a îndreptat loviturile spre miezul de piatră. Într-un al doilea experiment, urangutanii au primit, de asemenea, o unealtă de cremene, fabricată de om, pe care un urangutan a folosit-o pentru a tăia pielea de silicon, rezolvând astfel puzzle-ul, notează Heritage Daily.
Acest studiu este primul care raportează modul în care urangutanii utilizează în mod spontan diferitele unelte din piatră.
Primul studiu de acest fel
În plus, autorii studiului spun că observațiile pe care aceștia le-au făcut sugerează că două condiții prealabile majore pentru apariția utilizării uneltelor de piatră ar fi putut exista la ultimul nostru strămoș comun cu urangutanii, în urmă cu 13 milioane de ani. Este vorba despre lovirea cu ciocane de piatră și recunoașterea pietrelor ascuțite ca unelte de tăiat, probe trecute de urangutanii analizați.
„Studiul pe care l-am realizat este primul de acest tip care raportează faptul că urangutanii care nu sunt antrenați pot folosi spontan pietre ascuțite ca unelte de tăiat. De asemenea, am constatat că aceștia se angajează cu ușurință în această activitate, care poate duce ocazional la desprinderea unor bucăți de piatră ascuțită”, au concluzionat cercetătorii.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Când ar putea avea loc prima plimbare spațială la exteriorul unei navete SpaceX?
Cea mai mare galaxie observată vreodată. Astronomii cred că va continua să se extindă
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au observat o oază antică în formă de inimă
O descoperire spectaculoasă. Fosila unui crocodil, găsită cu rămășițele unui dinozaur în stomac