Un studiu a descoperit semne de îmbătrânire prematură la maimuțele care au supraviețuit după un uragan devastator din Puerto Rico.
Oamenii de știință spun că descoperirile sugerează că o creștere a condițiilor meteo extreme din întreaga lume poate avea consecințe biologice negative pentru oamenii și animalele afectate, notează The Guardian.
Oamenii de știință au spus că macacii rhesus care au trăit în timpul uraganului Maria din 2017 păreau să fi avut o îmbătrânire prematură cu aproximativ doi ani mai mare decât era de așteptat, echivalent cu 7-8 ani de viață umană.
„Studierea impactului expunerii la adversitate este un lucru deprimant. Descoperirile arată că acestea au efecte negative la mai multe niveluri; iar aici, la nivel molecular, este pe termen lung”, a spus Noah Snyder-Mackler, profesor la Centrul pentru Evoluție și Medicină al Universității de Stat din Arizona și unul dintre autorii lucrării, publicată în revista PNAS.
Snyder-Mackler și colegii săi au colectat probe de sânge de la macacii rhesus din centrul de conservare de pe insula Cayo Santiago, lângă Puerto Rico, începând cu 2014.
Macacii rhesus sunt cea mai studiată maimuță în știință, deoarece sunt destul de asemănători biologic cu oamenii. După uraganul Maria, probele de sânge recoltate un an mai târziu au arătat modificări semnificative ale sistemului imunitar al maimuțelor.
Folosind tehnologia de secvențiere genomică, cercetătorii au descoperit că până la 4% din genele maimuțelor prezentau modificări. A existat o scădere a genelor asociate cu proteinele care se pliază în mod corespunzător, astfel încât acestea să își poată îndeplini funcțiile fără probleme, lucru văzut în mod natural pe măsură ce maimuțele și oamenii îmbătrânesc.
A existat, de asemenea, o creștere a genelor asociate cu răspunsurile inflamatorii. Acest lucru este, de asemenea, văzut în mod obișnuit pe măsură ce primatele îmbătrânesc, inflamația cronică ducând uneori la boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.
Marina Watowich, autor principal al lucrării, a spus că este important de remarcat faptul că studiul a analizat schimbările medii ale populației de macaci, ceea ce înseamnă că nu au fost luate probe de la toate maimuțele în fiecare an, iar unele s-au descurcat mult mai bine decât altele.
„Nu este totul sau nimic, ca și cum fiecare animal a fost afectat negativ după furtună”, a spus Watowich.
„De fapt, au existat destule variații. În continuare, vrem să vedem cine se descurcă bine după aceste evenimente și cine nu se descurcă bine și cum i-am putea face pe toți să fie ca aceia care nu au fost cu adevărat afectați?”, concluzionează ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Peste 90 de specii de balene şi delfini sunt pe cale de dispariţie din cauza oamenilor
„Regina Oceanului”, un uriaș rechin alb, a fost prinsă de oamenii de știință
Peggy, o femelă de Panda roşu, noua atracţie de la Zoo Braşov