Plantele înfloresc acum cu o lună mai devreme din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice determină plantele din Marea Britanie să înflorească cu aproape o lună mai devreme decât în mod normal.
Așa cum căderea frunzelor este întârziată toamna din cauza vremii călduroase, așa și florile apar mai devreme în copaci și arbuști. Chiar dacă acest lucru poate părea frumos pentru unii, precizează BBC, oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor aferente.
Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că dacă această evoluție continuă, impactul va fi grav asupra păsărilor, insectelor și ecosistemului, în ansamblul său. Aceste ciudățenii ecologice pot avea un efect dramatic în funcționarea și productivitatea naturii și recoltelor – după cum indică profesorul Ulf Buntgen de la Universitatea din Cambridge.
Schimbările climatice ne afectează pe noi, dar și mediul
Încălzirea globală determină primăvara să se instaleze mai devreme, iar toamna să întârzie în multe zone de pe glob, schimbări la care nu toate plantele și animalele au capacitatea de adaptare necesară.
Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că dacă speciile sunt scoase din acest ritm biologic, consecințele pot fi dezastruoase – concept cunoscut drept „nepotrivire ecologică.”
Polenul, nectarul, semințele și fructele plantelor sunt resurse de hrană importante pentru insecte, păsări și alte animale sălbatice. Iar dacă floarea apare prea devreme, aceasta poate să fie afectată de îngheț sau de alte vicisitudini.
Încotro ne îndreptăm?
Studiul a cercetat sute de mii de observații a datelor primelor înmuguriri ale copacilor, arbuștilor sau ierburilor. Datele au fost extrase dintr-o bază de date cunoscute ca Nature’s Calendar, în care au fost adunate informații încă din secolul al XVIII-lea.
Studiul a inclus zone din întregul Regat Unit, de la nord și până în est. Cercetătorii de la Cambridge au comparat datele de înflorire a 406 specii de plante cu schimbările climatice, descoperind că înmuguririle premature sunt legate de creșterea temperaturilor.
Cu referire la acest studiu, publicat în, Proceedings of the Royal Society B, Dr. John David susține că plantele înfloresc mai devreme ca rezultat al încălzirii globale, similar cu frunzele care cad toamna cu întârziere, pe fondul vremii calde.
Vă mai recomandăm și:
Încălzirea globală ar putea destabiliza în curând calota glaciară din Antarctica
Un ghețar din Elveția, acoperit cu pături pentru a încetini topirea cauzată de încălzirea globală
Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire