Fenomene naturale extreme. Cel mai lung fulger înregistrat vreodată s-a întins pe sute de kilometri

02 02. 2022, 20:00

În 2020, au fost înregistrate din spațiu două fulgere de tip megaflash (fulger orizontal mai lung de 100 de kilometri) care au stabilit noi recorduri. Cel mai lung fulger s-a întins pe o distanță de 768 de kilometri, iar altul a durat 17,01 secunde.

Furtunile care provoacă astfel de fulgere sunt dramatice, având nevoie de nori electrificați uriași. Atunci când aceste condiții se combină cu o mică descărcare electrică, se naște cel mai lung fulger; în cazul de față, fulgerul s-a întins din Texas până în Mississippi.

Ambele înregistrări au fost certificate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Fulgerul înregistrat pe 29 aprilie 2020 a stabilit cea mai lungă distanță parcursă vreodată de un fulger.

Fulgerele-record, tot mai frecvente începând cu anul 2017

Iar pe 18 iunie 2020, cel mai durabil fulger a fost înregistrat în Uruguay și nordul Argentinei, cu o durată incredibilă de 17,1 secunde, depășind recordul anterior de 16,7 secunde, care provenea tot de la un fulger din Argentina. Detalii despre ambele sunt publicate în Bulletin of the American Meteorological Society.

Fulgerele-record au început să apară tot mai des începând cu anul 2017, odată cu începerea utilizării instrumentelor Geostationary Lightning Mappers (GLMs) montate pe satelit, ceea ce a însemnat că fenomenele electrice ale vremii din emisfera vestică au putut fi monitorizate în mod continuu pentru prima dată.

Fiind în spațiu, GLMs au avantajul de a se afla la o înălțime mai mare decât orice tehnologie terestră; asta înseamnă că cercetătorii pot observa durata și distanța unui fulger, oricât de mari ar fi ele, scrie IFL Science.

Fulgerul, un fenomen natural surprinzător de imprecis și complex

„Fulgerul este un fenomen natural surprinzător de imprecis și complex pentru impactul pe care îl are asupra vieții noastre de zi cu zi”, a spus Michael J. Peterson, de la Space and Remote Sensing Group (ISR-2) al Los Alamos National Laboratory din SUA și autor principal al studiului.

„Ne aflăm acum în poziția în care avem măsurători excelente ale multiplelor sale aspecte, care ne permit să descoperim noi informații surprinzătoare ale comportamentului său. Acum că avem o înregistrare solidă cu cel mai lung fulger, putem începe să înțelegem cum apare și să apreciem impactul disproporționat pe care îl are”, a adăugat Peterson.

„Extremele la care pot ajunge fenomenele sunt măsurători vii ale forței naturii”

Drept urmare, recordurile pentru distanță și durată aproape s-au dublat din 2017 până în 2019, când recordul de distanță era de 709 de kilometri, dar aceste noi megaflash-uri depășesc chiar și recordurile din 2019.

În comparație, noul record de distanță este echivalent cu distanța dintre orașul New York și Columbus, Ohio, din SUA; sau din Londra, Anglia, până în Hamburg, Germania.

„Extremele la care pot ajunge fenomenele sunt măsurători vii ale forțelor naturii, precum și ale progresului științific în a putea face astfel de evaluări. Probabil că există extreme și mai mari și le vom putea observa pe măsură ce tehnologia de detectare a fulgerelor se îmbunătățește”, a spus profesorul Randall Cerveny, de la OMM.

Vă recomandăm să citiți și:

Buruienile invazive pun stăpânire pe câmpurile din Vestul American. „Iarba trișoare”, un mare pericol

ADN-ul celui mai mare cartof din lume va fi testat pentru a stabili dacă este într-adevăr cartof

Cea mai mare calotă glaciară rămasă în Arctica tocmai a pierdut o bucată uriașă

Cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume este, de fapt, de două ori mai adâncă decât s-a crezut inițial