Home » Natură » Cea mai bătrână țestoasă documentată vreodată încă se bucură din plin de viață

Cea mai bătrână țestoasă documentată vreodată încă se bucură din plin de viață

Publicat: 26.01.2022

O țestoasă pe nume Jonathan, cu vârsta de 190 de ani, a devenit cea mai bătrână țestoasă din istorie, adăugându-se unei liste lungi de reușite.

Jonathan s-ar fi născut în 1832, ceea ce înseamnă că împlinește 190 de ani în anul 2022, a anunțat Guinness World Records. Pentru a pune asta în context, Jonathan s-a născut înainte ca Regina Victoria să ajungă la tronul Marii Britanii în 1837.

Țestoasa gigant Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa) intrase deja în Cartea Recordurilor Guinness, fiind cel mai bătrân animal terestru încă în viață, însă acum Jonathan a devenit oficial cea mai bătrână țestoasă documentată vreodată. Jonathan l-a depășit pe deținătorul anterior de recorduri, Tu’i Malila, o țestoasă din specia  Astrochelys radiata care a trăit până la vârsta de 188 de ani înainte să moară în 1965.

Jonathan este orb și nu mai are simțul mirosului, însă continuă să se bucure de viață

Jonathan trăiește pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud. „Este un simbol local al perseverenței în fața schimbărilor”, a spus medicul veterinar al lui Jonathan, Joe Hollins.

Jonathan a ajuns pe insulă în 1882 atunci când avea 50 de ani. O fotografie cu țestoasă datată între 1882 și 1886 o arată complet dezvoltată, fapt ce sugerează că Jonathan avea cel puțin 50 de ani atunci când a fost făcută fotografia, așadar poate fi chiar mai bătrân de 190 de ani, scrie Live Science.

Acum, Jonathan este orb și nu mai are simțul mirosului. Este hrănit o dată pe săptămână pentru a primi suficiente calorii, iar în restul timpului este lăsat să pască în voie alături de alte țestoase uriașe la reședința guvernatorului din Sfânta Elena. Alimentele lui preferate sunt varza, castraveții și morcovii, iar principalele interese sunt dormitul și împerecherea.

Există animale mult mai longevive în apele lumii

Oamenii de știință încă nu înțeleg toate procesele care permit broaștelor țestoase să trăiască atât de mult timp. Țestoasele uriașe elimină rapid celulele deteriorate, procesul fiind numit apoptoză, fapt ce le-ar putea proteja împotriva îmbătrânirii.

Longevitatea lui Jonathan este neegalată la sol, însă există animale mult mai longevive în apele planetei noastre. Spre exemplu, rechinii de Groenlanda (Somniosus microcephalus) au o durată de viață estimată la cel puțin 272 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rechinul de Groenlanda, gigantul toxic și aproape orb din adâncurile reci ale oceanelor

O țestoasă uriașă, filmată în timp ce atacă și mănâncă un pui de pasăre. Cum este explicat comportamentul neobișnuit

O întâmplare incredibil de rară: O broască țestoasă a scăpat nevătămată după ce a încercat să muște doi lei

Imagini în premieră arată cum face față o broască țestoasă la atacul unui rechin

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase