Un record de temperatură în Alaska a înregistrat 19,4 grade Celsius, cu zile în care temperatura medie a depășit 15,5 grade și a adus torenți de ploaie într-o perioadă a anului asociată în mod normal cu frigul și zăpada.
În comunitatea insulară Kodiak, temperatura aerului la un indicator de maree a atins duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare din decembrie înregistrată vreodată în Alaska, a declarat omul de știință Rick Thoman, de la Centrul Alaska pentru Evaluare și Politică Climatică, conform The Guardian.
Noul nivel de referință a venit pe fondul unui val uniform de extreme din decembrie, a spus Thoman, inclusiv 18,3 grade Celsius pe aeroportul Kodiak, un record de 16,6 grade în comunitatea Cold Bay din Peninsula Alaska și cel puțin opt zile de temperatură peste 10 grade în orașul aleutian Unalaska, inclusiv o valoare de 13,3 grade Celsius, care a fost cea mai caldă zi de Crăciun înregistrată vreodată în Alaska.
Cea mai serioasă implicație imediată pentru oameni este dată probabil de cantitățile masive de precipitații care cad în interiorul Alaska, unde zona Fairbanks a fost lovită de cea mai puternică furtună din mijlocul iernii din 1937, a spus Thoman.
În mod normal, decembrie este o lună uscată în interiorul Alaska, deoarece aerul de obicei rece nu poate reține multă umiditate. Dacă totuși sunt precipitații, acestea constau în fulgi de zăpadă, „deoarece aerul este plăcut și rece”, a spus Thoman, care locuiește în Fairbanks.
Dar a nins atât de mult încât într-o zi încât a îndoit acoperișul singurului magazin alimentar din Delta Junction, un oraș aflat la 153 km sud-est de Fairbanks.
Ba chiar mai rău, ninsorile abundente au fost urmate de torenți de ploaie care au acoperit comunitățile din regiune cu gheață, declanșând pene de curent la scară largă și provocând închiderea principalelor drumuri și clădiri de birouri, atrăgându-și porecla Icemageddon.
Departamentul pentru Transporturi din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne periculoase pentru o lungă perioadă de timp din cauza stratului de gheață asemănătoare cimentului care s-a format pe ele.
„Gheața este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafața drumului. Chiar dacă temperaturile aerului au fost calde în timpul „icemageddon2021”, drumurile au fost la temperaturi sub zero, ceea ce a făcut ca gheața să se lipească de suprafață”, a spus departamentul pe Twitter.
Înmulțirea zilelor de vreme caldă și umedă din mijlocul iernii au devenit mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii față de anii precedenți, un semn al schimbărilor climatice, a spus Thoman.
„Exact la asta ne așteptăm într-o lume care se încălzește”, a spus el.
Povestea se repetă și într-o altă parte a nordului îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit a fi dificile pentru oameni și pentru animale precum renul și boul moscat, care se chinuie atunci când gheața de pe sol acoperă sursele de hrană. Se așteaptă ca astfel de greutăți să se intensifice.
Un studiu publicat în noiembrie 2021 în revista Nature Communications a proiectat un climat arctic cu mai multă ploaie de iarnă decât zăpadă, începând în jurul anului 2060 sau 2070.
Alaska va avea în continuare frigul de iarnă: temperaturile din Fairbanks au fost prognozate să scadă sub minus -29°C, dar episoadele calde și umede sunt de așteptat să fie mai numeroase în viitor, a spus Thoman.
„O lume umedă aflat în continuă încălzire face acest lucru din ce în ce mai probabil”, a adăugat el.
Vă recomandăm să citiți și:
Mai multe căprioare, filmate în Munții Apuseni în timp ce caută hrană
Fenomenul ciudat prin care „vata de zahăr” apare pe ramurile copacilor în timpul iernii
Cea mai frumoasă insulă din lume se află în Filipine și este o adevărată bijuterie tropicală