Masculii tineri de elefant vor ataca uneori oameni sau alte animale, dar pare mai puțin probabil să facă acest lucru dacă sunt în compania masculilor mai în vârstă.
Masculii tineri de elefant par să își gestioneze agresivitatea față de orice nu este un elefant, copiind comportamentul masculilor mai în vârstă, scrie NewScientist.
Masculii adolescenți sunt deosebit de agresivi față de vehicule și animale care nu sunt elefanți atunci când sunt singuri. Dar atunci când se găsesc în preajma elefanților maturi, par să fie mai „cuminți”, cu un răspuns redus de „luptă sau fugi”, spune Connie Allen, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.
Descoperirile ar putea ajuta oamenii să înțeleagă mai bine și, eventual, chiar să reducă cazurile de comportament agresiv la masculii tineri de elefant care se plimbă liberi prin sate, susținând în același timp eforturile de conservare, spune ea.
„Trebuie cu adevărat să ne asigurăm că există o mulțime de masculi mai în vârstă în populație, pentru a regla aceste comportamente agresive la ceilalți elefanți”, spune Allen.
„Și dacă tinerii sunt singuri, trebuie să li se acorde mult spațiu. Nu m-aș apropia de ei și nu i-aș băga în seamă pentru că s-ar putea afla într-o stare cu adevărat nervoasă, stresată și predispusă la riscuri”, a completat ea.
Connie Allen adaugă faptul că „Un lucru important aici este evitarea vânării excesive a acestor masculi mai în vârstă. Sunt într-adevăr țintele preferate ale vânătorii.”
Allen și colegii ei au filmat elefanți africani de savană (Loxodonta africana) când au ajuns în locurile aglomerate (locuri populare de pe malul râului și gropi de noroi) din Parcul Național Makgadikgadi Pans, din Botswana.
Aici, 98% dintre elefanții văzuți de săteni sunt masculi, iar conflictul dintre om și elefant a dus la decese în rândul ambelor specii. Elefanții masculi petrec până la 63% din viața lor în grupuri formate exclusiv de bărbați și 18% din timpul lor singuri, spune Allen.
Cercetătorii au clasificat elefanții ca adolescenți tineri (10 până la 15 ani), adolescenți mai în vârstă (16 până la 20 de ani), adulți tineri (21 până la 25 de ani) și adulți mai în vârstă, adulți maturi sexual și social (26 de ani sau mai mult).
Ei au analizat doar videoclipuri cu masculi care nu erau în preajma femelelor și nu erau în musth, o perioadă naturală care are loc în fiecare an în care bărbații au o excitație sexuală sporită și sunt adesea mai agresivi.
Masculii de orice vârstă păreau mai puțin agresivi față de non-elefanți atunci când erau masculi mai în vârstă în apropiere, spune Allen.
Dar adolescenții solitari, în special, au fost cei mai predispuși să manifeste agresivitate și un comportament asemănător fricii. De fapt, chiar au acționat agresiv față de animale și obiecte care, în mod logic, nu ar fi o amenințare: au lovit vegetația sau au atacat păsări și gazele, de exemplu.
„S-ar putea să simtă acest stres sporit și îl redirecționează către alte lucruri în loc de alți elefanți”, spune Allen, adăugând că orice agresiune față de un alt elefant ar putea duce la un conflict „cu adevărat periculos”.
„Dar dacă se ocupă de ceva despre care știu că nu este o amenințare atât de mare pentru ei, poate că este un fel de agresiune redirecționată”, spune cercetătoarea.
Cu toate acestea, prezența a cel puțin unui mascul adult în vârstă a părut să contribuie la abținerea de la astfel de reacții, spune ea.
În timp ce elefanții mai în vârstă nu păreau să corecteze în mod activ comportamentul celor mai tineri, masculii mai tineri și-ar putea evalua propria conduită în funcție de modul în care acționează elefanții mai în vârstă.
„Nu știu cât de științific este să folosești cuvântul „mentor”, dar par să fie conștienți de bărbații mai în vârstă din mediul lor”, spune Allen.
„Este foarte greu să fii un mascul tânăr de elefant și să ajungi la acea vârstă [matură]. Deci, cu siguranță, ei privesc bărbații în vârstă ca pe un fel de modele de urmat pentru ceea ce este nevoie pentru a avea succes”, a concluzionat ea.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B.
Vă recomandăm să citiți și:
Societatea Ornitologică Română: Noua lege a vânătorii amenință zeci de specii de păsări
Motivul pentru care urșii panda adoră să se rostogolească în excremente
Apariție rară de flamingo în Delta Dunării. E cel mai mare grup văzut în România