Primul miriapod adevărat are 1.306 picioare și vine din adâncul Australiei
Deși numele de miriapod provine din latină și înseamnă „mii de picioare”, până acum nu a fost găsită nicio specie cu mai mult de 750 de picioare. Cu toate acestea, după descoperirea unui miriapod adevărat, cu 1.306 picioare, acest artropod se ridică în cele din urmă la înălțimea numelui său.
Noua specie este Eumillipes persephone; emillipes se traduce prin „are cu adevărat mii de picioare”, Persefona fiind zeița greacă a lumii de dincolo. Creatura ondulată a fost găsită la 60 de metri sub pământ, într-o gaură de foraj minier din provincia Eastern Goldfields din Australia.
Pe baza celor patru creaturi analizate până acum, E. persephone are până la 330 de segmente pe corp și poate măsura până la 0,95 milimetri lățime și 95,7 milimetri lungime. Acest miriapod adevărat are un cap în formă de con, cu antene și un cioc, dar fără ochi, notează Science Alert.
„Printre cele mai timpurii animale care au respirat oxigen atmosferic și cu unele specii dispărute care au crescut până la doi metri lungime, milipedele au trăit pe această planetă de peste 400 de milioane de ani”, scriu cercetătorii în lucrarea lor care descrie descoperirea.
„Aici raportăm descoperirea E. persephone, primul miliped super-alungit cunoscut din Australia și noul deținător de record mondial al animalului cu cel mai mare număr de picioare”, au adăugat aceștia.
Precedentul artropod care deținea recordul nu era un miriapod adevărat, avea doar 750 de picioare
Echipa de cercetare crede că acest nou miliped este înrudit la distanță cu specia Illacme plenipes, care stabilise recordul anterior de 750 de picioare. Acest miliped se găsește în regiunea centrală a Californiei și, în ciuda numărului absurd de picioare, tinde să crească până la o lungime de doar 25 până la 40 de milimetri.
Pe lângă faptul că are atât de multe picioare și nu are ochi, E. persephone se remarcă și prin aspectul lung, asemănător cu un fir (asemănător cu I. plenipes) și exoscheletul său uniform palid și de culoare crem. Aceste caracteristici îl ajută să-l evidențieze ca o specie distinctă de celelalte.
Corpurile lungi, segmentele multiple și multe picioare găsite atât la I. plenipes, cât și în E. persephone ar fi putut evolua pentru a le permite acestor miriapode să se împingă și să se îngroape în sol mai eficient, sugerează cercetătorii.
„Această locomoție telescopică, prin alunecarea segmentelor de trunchi cuplate cu împingerea picioarelor, propulsează animalul printr-un microhabitat subteran variat și imprevizibil, iar creșterea numărului de picioare contribuie probabil cu mai multă putere de împingere pentru a putea trece prin micile crăpături și deschideri”, scriu cercetătorii.
E. persephone a stabilit un record
Există încă o mulțime de necunoscute despre E. persephone: ce mănâncă, de exemplu, și unde altundeva ar putea fi găsit, dar sunt deja suficiente dovezi pentru a-l face reprezentantul unei specii distincte și pentru a stabili un record în ceea ce privește numărul de picioare.
Cercetătorii spun că descoperirea acestui nou miliped este o mai mare dovadă a biodiversității găsite în adâncul subteranului, în provincia Eastern Goldfields, și ajută la argumentarea puternică pentru ca regiunea să fie protejată pentru viitor.
În timp ce condițiile de deasupra solului s-au schimbat semnificativ de-a lungul a mii de ani, potrivit cercetătorilor, habitatul subteran a rămas cel mai probabil stabil: rece și umed. Este posibil ca multe alte descoperiri să aştepte să fie făcute.
„Aceste habitate subterane și locuitorii lor sunt foarte puțin studiate, în ciuda importanței lor ecologice în filtrarea apelor subterane și filtrarea toxinelor din mediu”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.
Vă recomandăm să citiți și:
Pe cine înţeapă cel mai mult ţânţarii? Își aleg victimele cu atenție
Un cărăbuș antic ciudat avea un „camuflaj spectaculos” care îl făcea să arate ca scoarța de copac