Un nou record de temperatură, confirmat în zona arctică. „Se potrivește mai mult Mediteranei decât Arcticii”
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în zona arctică a fost confirmată oficial de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite, care a tras „alarma” cu privire la schimbările climatice.
Temperatura „mediteraneană” de 38 de grade Celsius, care a fost înregistrată în orașul siberian Verkhoyansk în iunie 2020, a fost măsurată în vârful unui val de căldură extins. De fapt, temperaturile din regiune în acea vară au fost în medie cu 10 grade peste normal, a spus OMM, citată de Live Science.
„Acest nou record arctic este unul dintr-o serie de observații raportate Arhivei pentru Vreme și Climate Extreme a OMM care trag un semnal de alarmă cu privire la schimbarea climei noastre”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
Temperatura înregistrată este specifică unui cu totul alt tip de climat
OMM a spus că această temperatură extremă „se potrivește mai mult Mediteranei decât Arcticii” și că valul de căldură a fost un factor cheie în „alimentarea incendiilor devastatoare, provocând pierderi masive de gheață și jucând un rol major în 2020, fiind unul dintre cei mai calzi 3 ani înregistrați vreodată”.
Potrivit datelor preluate de la Agenția Rusă pentru Silvicultură, incendiile din Siberia au fost cele mai grave de când au început înregistrările în acest an, distrugând o suprafață de peste 18,6 milioane de hectare de pădure rusească doar în 2021. Fumul de la enormele infernuri a călătorit chiar până la Polul Nord.
Verkhoyansk este situat la aproximativ 115 kilometri nord de Cercul Arctic, iar stația sa meteorologică a făcut citiri de temperatură din 1885. Recordul fără precedent a forțat organizația să creeze o nouă categorie de monitorizare a vremii extreme doar pentru Cercul Arctic – „cea mai mare temperatură înregistrată la sau la nord de 66,5⁰, Cercul Arctic”.
Zona arctică se încălzește mai rapid decât media
Zona arctică se încălzește de peste două ori mai repede decât media globală, provocând unele schimbări extreme în climatele și biomurile sale.
Acestea includ un număr record de „incendii zombie” cauzate de arderea turbei bogate în carbon, ruperea uneia dintre cele mai groase gheți din Arctica și dezghețarea permafrostului, care ar putea elibera deșeuri radioactive și trezi viruși latenți.
Oamenii de știință au avertizat chiar că creșterea temperaturii arctice ar putea duce la dispariția ursului polar până la sfârșitul acestui secol. Creșterea temperaturilor aduce cu sine, de asemenea, creșterea numărului unui hibrid grizzly-urs polar numit urs pizzly sau grolar.
Potrivit OMM, „este posibil, într-adevăr probabil, ca în viitor să apară extreme mai mari în regiunea arctică”.
Arctica nu este singura parte a lumii care a înregistrat temperaturi record. În 2020, Antarctica a atins și ea un nou record de temperatură, înregistrat la baza Esperanza din Argentina, de 18,3 grade Celsius anul trecut. Iar anul acesta, Syracuse, Italia, a înregistrat o temperatură de 48,8 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată din istoria Europei.
De asemenea, Valea Morții din California a experimentat o căldură aproape record în această vară, când mercurul din termometre a atins 54,4 grade. Această temperatură arzătoare a fost aproape de a egala recordul actual pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în lume: 55 de grade Cesius, înregistrată la 7 iulie 1931, în Kebili, Tunisia.
Vă recomandăm să citiți și:
Poluarea cu plastic, capcană evolutivă pentru țestoasele marine
Prăbușirea ghețarului din Himalaya reprezintă doar începutul unui proces pe termen lung