Home » Natură » Întâlnire rară în adâncurile oceanului. O „meduză fantomă gigant”, observată de cercetători

Întâlnire rară în adâncurile oceanului. O „meduză fantomă gigant”, observată de cercetători

Întâlnire rară în adâncurile oceanului. O „meduză fantomă gigant”, observată de cercetători
Sursa foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI)
Publicat: 07.12.2021

Oamenii de știință care controlau de la distanță un submarin au surprins imagini uimitoare cu un prădător uriaș în adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific, din apropierea Golfului Monterey din California.

„Meduza fantomă gigant” (Stygiomedusa gigantea) a fost surprinsă în timp ce plutea la o adâncime de 975 de metri de către biologii marini de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). Aceasta este doar una din nouă întâlniri ai biologilor marini de la MBARI cu această creatură, după mii de scufundări cu submarinul desfășurate de institut.

Meduza fantomă gigant a fost colectată pentru prima oară în 1899. De atunci, oamenii de știință au mai întâlnit acest animal doar de vreo 100 de ori”, arată un comunicat de presă de la MBARI.

Brațele meduzei fantomă pot ajunge la 10 metri lungime

Meduza gigantică, una dintre cele mai mari specii de meduze de pe planeta noastră, a fost surprinsă în cele mai adânci regiuni ale oceanelor lumii cu excepția Arcticii. Chiar și așa, cercetătorii spun că întâlnirile cu creatura sunt destul de rare, având în vedere că aceasta trăiește la adâncimi prea mari în care oamenii sau submarinele nu pot ajunge.

„Pălăria în formă de clopot” a creaturii are o lățime de peste 1 metru, iar brațele sale pot ajunge până la 10 metri în lungime, potrivit Live Science.

Nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre „meduza fantomă”, însă oamenii de știință cred că aceasta își folosește brațele pentru a-și prinde prada și a o aduce în gura sa. Creatura se deplasează prin adâncurile întunecate ale oceanului cu ajutorul pulsurilor periodice create de capul său care strălucește slab în nuanțe de oranj.

Meduzele, printre cei mai importanți prădători din adâncuri

Înainte de folosirea submarinelor controlate de la distanță, cercetătorii utilizează adesea năvoade pentru a captura creaturile din adâncuri. Această metodă este ideală pentru studierea unor creaturi, însă nu și pentru meduzele de la mari adâncimi.

„Aceste plase pot fi utile pentru cercetarea creaturilor robuste precum pești, crustacee și calamari. Însă, meduzele se dezintegrează atunci când sunt prinse în năvoade”, au explicat cercetătorii de la MBARI.

Meduzele sunt unele dintre cele mai comune creaturi din adâncurile mărilor, iar corpurile lor gelatinoase le permit să supraviețuiască presiunii incredibile de acolo. Cu toate acestea, omenirea mai are multe de descoperit despre aceste creaturi marine. Deși s-a crezut la un moment dat că meduzele nu sunt foarte importante pentru ecologia din adâncuri, un studiu din 2017 de la MBARI a arătat că aceste cnidariane sunt, de fapt, printre cei mai importanți prădători din adâncuri, fiind în competiție cu cefalopodele, peștii și chiar balenele albastre pentru hrană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire neașteptată pe o plajă britanică. O meduză a eșuat cu ultima sa masă complet vizibilă în stomac

O „meduză cosmică” aflată la 340 milioane de ani-lumină depărtare ne trimite semnale radio

Top 10 lumi oceanice extraordinare din Sistemul Solar

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase