Un urs polar a fost surprins în timp ce fugărește un ren în apă, îl aduce la mal și îl devorează, aceasta fiind prima dată când o astfel de scenă este filmată.
Odată cu topirea gheții, regele Arcticii își schimbă dieta. Spectacolul dramatic a avut loc în arhipelagul Svalbard din Norvegia la 21 august 2020. În timpul verii, gheața se retrage și odată cu aceasta pleacă și focile care reprezintă principala sursă de hrană pentru urșii polari.
O echipă de cercetători de la stația științifică poloneză din apropiere au privit totul și au filmat pentru prima oară un urs polar care vânează un ren. Imaginile arată o femelă tânără care fugărește un mascul de ren până în apele înghețate, îl prinde și îl îneacă. Apoi, ursoaica îl aduce la mal și îl devorează.
„A fost atât de uimitor. Parcă ne uitam la un documentar”, a spus Izabela Kulaszewicz, biolog la Universitatea din Gdansk, Polonia, citată de France24.
Scena a fost atât de neobișnuită încât cercetătorii au elaborat un articol pentru jurnalul Polar Biology. În articol, savanții argumentau că incidentul a fost unul dintr-o serie de observații care sugerează că urșii polari vânează tot mai multe animale terestre pentru a compensa pentru accesul limitat la foci.
În Svalbard, la doar puțin peste 1.000 de kilometri depărtare de Polul Nord, aproximativ 300 de urși sedentari trăiesc alături de 20.000 de reni. Potrivit cercetătorilor, există indicii că urșii polari au vânat reni mult mai frecvent în deceniile recente.
Potrivit acestora, doi factori ar fi prezenți aici: gheața care se retrage îi face pe urși să rămână blocați pe țărm pentru perioade mai îndelungate, iar numărul de reni a fost în creștere continuă în Svalbard începând cu interzicerea vânatului în 1925.
Așadar, consumul de reni este atât o necesitate cât și o oportunitate pentru urșii polari. Cu toate acestea, alți experți avertizează că nu trebuie să interpretăm prea mult acest incident.
„Dacă urșii polari vânau reni în anii 1950 și 1960, aceste scene ar fi fost foarte rare, pentru că erau puțin oameni, puțin urși și puțini reni în Svalbard la acea vreme. Acum, datorită tehnologiilor moderne, toată lumea are o cameră foto, un cont de social media, iar veștile circulă rapid”, a explicat Andrew Derocher, profesor la Universitatea din Alberta, Canada.
Deși focile reprezintă principala sursă de hrană, urșii polari se mai hrănesc și cu ouă, păsări, rozătoare și chiar delfini. Cântărind între 70 și 90 de kilograme, renii adulți pot fi o alternativă bună pentru urșii polari în perioada de vară, care a devenit mai îndelungată din cauza încălzirii globale.
La două zile de la filmarea atacului de către cercetătorii polonezi, același urs polar a fost observat în timp ce devora o altă carcasă de ren.
Totuși, viitorul nu arată bine pentru urșii polari din Svalbard. „Nu există suficientă gheață pentru a susține o populație de urși polari. Având în vedere tendințele actuale, populația de urși polari din Marea Barents, care include și Svalbard, va dispărea în acest secol”, a adăugat Derocher.
Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice
Rezistența la antibiotice, descoperită la urșii bruni din pădurile izolate ale Suediei