Unii rechini nu fac diferenţa între oameni şi foci – studiu
Puii de rechini albi, care sunt responsabili de majoritatea atacurilor asupra oamenilor, nu pot distinge între oameni şi foci, spune ultimul studiu publicat marţi în revista Royal Society Journals.
Cercetătorii din Australia au comparat mai multe înregistrări video, efectuate din perspectiva unui pui de rechin alb, între prăzi obişnuite şi oameni înotând şi vâslind pe plăci de surf.
„Cercetătorii au conceput un sistem vizual virtual bazat pe ceea ce se ştie despre vederea puilor de rechini albi şi au vizionat imaginile înotătorilor şi ale prăzii folosind acest filtru”, a declarat pentru ABC News Laura Ryan, neurobiolog la Universitatea Macquarie din Sydney şi autoarea studiului.
Cercetătorii au descoperit că rechinii nu au putut distinge între formele prăzii şi cele ale oamenilor, dovedind că oamenii şi focile arată „periculos de asemănător” din perspectiva rechinilor.
Rechinii nu văd la fel de detaliat ca şi oamenii
Studiul mai spune că rechinii nu văd la fel de detaliat ca şi oamenii şi că sunt daltonişti, iar cercetătorii au emis ipoteza că, pe măsură ce puii de rechini se maturizează, devin vânători mai experimentaţi şi se bazează mai mult pe alte indicii senzoriale.
„Pe măsură ce un animal creşte, ochiul său devine mai mare, ceea ce înseamnă că acuitatea lor spaţială devine mai mare, astfel încât sunt capabili să distingă un pic mai multe detalii”, mai spune Ryan.
Potrivit studiului, rechinii albi, rechinii taur şi rechinii tigru sunt speciile responsabile de cele mai multe răniri şi muşcături fatale.
Unul dintre motivele pentru care cercetătorii s-au angajat în acest studiu este acela de a ajuta la „percepţia publică” asupra rechinilor.