Un angajat al unui parc din Texas a găsit un pește care ascundea ceva surprinzător în gură.
În gura deschisă a peștelui din specia Micropogonias undulatus (sau Atlantic croaker), acolo unde ar fi trebuit să se afle limba sa, se ascundea un parazit cu ochi și multe picioare.
Un izopod din genul Cymothoa înlocuise limba peștelui. Femelele din acest grup de crustacee ajuns la limbă prin branhii, iar apoi opresc circulația sângelui până când organul moare și cade. Apoi, izopodele se pot atașa de gura peștelui, continuând să se hrănească cu sângele acestuia timp de ani buni.
„Este singurul caz cunoscut în care un parazit înlocuiește din punct de vedere funcțional organul unei gazde”, a explicat angajatul parcului din Texas, citat de Science Alert.
Mark Fisher, director științific la Texas Parks and Wildlife, a explicat că acești paraziți sunt destul de comuni în unele specii de pește, cum ar fi păstrăvul de mare pestriț. Deși nu a mai văzut așa ceva în cazul unei pește din specia Micropogonias undulatus, un studiu din 2015 a descoperit că izopodele au o anumită slăbiciune pentru acest tip de pește.
Deși parazitul, care poate atinge o lungime de 8 milimetri, nu pare să schimbe obiceiurile de hrănire ale peștelui infectat, acesta poate duce la o reducere a creșterii sale.
Cercetătorii cred că asta ar putea fi din cauza stresului respirator produs de faptul că peștele primește mai puțin oxigen pe termen lung, având în vedere că un parazit masiv aflat în gura sa nu îi permite să mai consume și să filtreze la fel de mult oxigen din apă ca înainte. Alți savanți cred că acest declin are de-a face cu faptul că parazitul consumă toți nutrienții.
Odată ce un izopod tânăr din genul Cymothoa găsește o gazdă bună, acesta se atașează de branhii pentru a se hrăni, iar apoi se transformă în mascul. Aceste izopode sunt hermafrodite protandre, ceea ce înseamnă că indivizii se pot dezvolta ca masculi, iar mai târziu se pot transforma în femele pentru a se reproduce.
În cazul de față, masculii se găsesc de obicei pe branhii, înainte să migreze spre gură. Această tranziție ar putea apărea odată ce există mai multe izopode care acaparează branhiile unui pește. Apoi, după ce izopodul și-a îndeplinit scopul absolut, adică reproducerea, acesta se desprinde de bietul pește rămas fără limbă, care va muri în curând dacă nu a fost omorât deja.
Peștele care se plimbă este mai comun decât crezi. Au fost găsite 11 specii noi
Peștii care comunică prin semnale electrice și își planifică pauzele într-un mod similar oamenilor