Topirea gheții din Arctica ar putea scoate la iveală deșeuri nucleare și patogeni mortali
Pe măsură ce gheața din Arctica se topește, aceasta va crește nivelul mării și va contribui la devastarea ecosistemelor din întreaga lume. Însă, topirea gheții ar putea însemna și reapariția unor pericole chimice și biologice care au rămas ascunse mult timp.
Acele pericole ar putea include virusuri sau bacterii antice ori nedescoperite, chimicale toxice și chiar deșeuri nucleare, potrivit unor cercetări publicate în jurnalul Nature Climate Change.
Permafrostul din Arctica a fost un punct fierbinte pentru activitatea industrială, extragerea de resurse și chiar teste nucleare sovietice. Asta înseamnă că există o multitudine de pericole în permafrost care așteaptă să iasă la suprafață pe măsură ce noi încălzim planeta.
Peste 100 de specii diferite de microbi rezistente la antibiotice
Peste 100 de specii diferite de microbi blocați în permafrostul din Arctica sunt rezistente la antibiotice, fapt ce s-ar putea dovedi dezastruos dacă acestea sunt expuse și încep să infecteze oamenii sau alte organisme, având în vedere că nu avem tratamente disponibile. Totodată, nu ne-am confrunta pe rând cu aceste pericole. Pe măsură ce gheața se topește, microbii din diferite ere vor ieși la suprafață în același timp.
„Această analiză identifică modul în care riscurile pot apărea de pe urma încălzirii zonei arctice. Arctica a fost mult timp un congelator pentru o gamă largă de pericole, nu doar gaze cu efect de seră”, a explicat Arwyn Edwards, unul dintre autorii studiului și cercetător la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor.
De ce ar trebui să ne îngrijoreze topirea gheții din Arctica?
Din nefericire, având în vedere faptul că există peste 1.000 de așezări arctice construite pentru a susține cercetările științifice, operațiunile militare sau extragerea de resurse, oamenii de știință argumentează că orice contaminanți sau pericole biologice eliberate din gheață se vor răspândi în jur.
„Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este câte mai avem de învățat despre Arctica, cât de importantă pentru viitorul tuturor și de ce merită protejată”, a adăugat Edwards.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Bacterii marine din Arctica canadiană capabile să biodegradeze motorina și uleiul deversate
Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice