Apele oceanelor tot mai calde au cauzat o reducere a luminozității Pământului, potrivit unor noi cercetări.
Cercetătorii au folosit măsurători ale luminozității Pământului, lumina reflectată de pe planetă care iluminează suprafața Lunii, precum și măsurători prin satelit. Astfel, aceștia au descoperit că a avut loc o reducere semnificativă a reflecției Pământului, sau albedo, în ultimele două decenii.
Terra reflectă acum cu aproximativ 1 watt mai puțin pe metru pătrat decât reflecta în urmă cu 20 de ani, mare parte din reducere având loc în ultimii trei ani, potrivit noului studiu publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
Acesta este echivalentul unui scăderi de 0,5% din reflecția Pământului. Planeta noastră reflectă în jur de 30% din lumina solară care ajunge pe suprafața sa.
„Reducerea luminozității a fost o surpriză pentru noi atunci când am analizat datele din ultimii trei ani după 17 ani cu un albedo aproape plat”, a spus Philip Goode, cercetător la Institutul de Tehnologie din New Jersey și autorul coordonator al noului studiu, făcând referire la datele despre luminozitatea Pământului colectate între 1998 și 2017 de Observatorul Solar Big Bear din California de Sud. Atunci când cele mai recente date au fost adăugate, tendința de reducere a devenit clară.
Două lucruri afectează lumina solară care ajunge pe Terra: luminozitatea Soarelui și gradul de reflecție al planetei. Schimbările din gradul de albedo al Pământului observate de cercetători nu au corespuns cu schimbările periodice din luminozitatea Soarelui, fapt ce înseamnă că schimbările în gradul de reflecție al Pământului sunt cauzate de ceva de pe planetă.
Mai precis, o reducere a norilor de joasă altitudine care reflectă lumina a avut loc deasupra Oceanului Pacific de Est în anii recenți, potrivit măsurătorilor prin satelit colectate de proiectul Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES) de la NASA.
Aceasta este aceeași zonă în care au fost înregistrate creșteri ale temperaturii apei de la suprafață în urma inversării unui fenomen climatic numit Oscilația Decadală a Pacificului (PDO), evenimentul fiind asociat cel mai probabil cu schimbările climatice globale, potrivit EurekAlert!.
Reducerea luminozității Pământului poate fi observată și în cantitatea de energie solară colectată de sistemul climatic al planetei. Odată ce această energie solară adițională ajungă în atmosfera și oceanele Pământului, acest fapt ar putea contribui la încălzirea globală.
„Este cu adevărat îngrijorător”, a spus Edward Schwieterman, cercetător planetar la Universitatea din California la Riverside care nu a fost implicat în noul studiu. De ceva timp, mulți oameni de știință au sperat că un Pământ mai cald ar putea duce la mai mulți nori și mai mult albedo, fapt ce ar ajuta apoi la ameliorarea încălzirii și echilibrarea sistemului climatic. „Însă, asta ne arată tocmai opusul”, a adăugat Schwieterman.
Un Pământ „extraterestru pentru oameni”. Cum va arăta lumea noastră peste 500 de ani?
Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Motivul pentru care aproape toate resursele de cărbune ale lumii trebuie lăsate în pământ