Cât de comun este, de fapt, obiceiul de a da din coadă în rândul lupilor?

10 09. 2021, 18:00

Stăpânii de câini sunt obișnuiți ca animalele lor de companie să îi întâmpine mereu dând din coadă. Acest obicei de a da din coadă este comun în rândul prietenilor noștri canini, însă de unde au învățat asta? Oare și lupii, strămoșii sălbatici ai câinilor și rudele lor din zilele noastre, dau uneori din coadă?

Răspunsul scurt este că da, chiar și lupii dau din coadă. „Mare parte din timp, pot fi observați cum dau din coadă în timpul așa-numitului comportament de întâmpinare”, a explicat Sarah Marshall-Pescini, cercetător senior la Institutul Konrad Lorenz de Etologie din cadrul Universității de Medicină Veterinară din Viena, Austria.

GALERIE FOTO

„Comportamentele de întâmpinare sunt, în esență, comportamente demonstrate în principal de indivizii subordonați către cei dominanți, în special în timpul reuniunilor după separare”, a adăugat Marshall-Pescini.

Una dintre numeroasele metode prin care lupii își comunică statutul

Lupii nu rămân mereu în haita lor, iar uneori se pot separa în grupuri mai mici sau chiar rămân solitari. Obiceiul de a da din coada și alte comportamente de întâmpinare apar atunci când animalele se reunesc, astfel că este similar cu ceea ce fac câinii cu oamenii și alți câini.

De asemenea, datul din coadă este una dintre numeroasele metode prin care lupii își comunică statutul în haita lor. Un lup își va ține coada joasă și o va mișca destul de rapid pentru a arăta subordonare. Comportamentele dominante și subordinate sunt modalități simple pentru a arăta care lup are acces prioritar la resurse, precum hrana, potrivit Live Science.

Sursa foto: Shutterstock

„În cele din urmă, așa sunt evitate conflictele. Este un mod prin care este definit în mod clar rolul fiecăruia, iar astfel nu apar conflicte”, a adăugat Marshall-Pescini.

Totuși, cum a apărut obiceiul de a da din coadă?

Datul din coadă în cazul lupilor vine la pachet, de obicei, cu netezirea buzelor, atunci când un lup subordonat încearcă să lingă buzele unui lup dominant. Aceste comportamente încep de când lupii sunt doar pui. În societatea lupilor, adulții și rudele mai vârstnice pleacă la vânat, iar puii rămân în urmă. Apoi, atunci când lupii mai bătrâni se întorc, puii îi întâmpină și dau din coadă.

În loc să se ducă la indivizii dominanți din haita lor, câinii domestici dau din coadă pentru a-i întâmpina pe oamenii lor, iar uneori chiar încearcă să îi lingă pe față, dar nu și atunci când sunt dresați să nu o facă. „Câinii au învățat că lingerea feței nu este atât de apreciată. Însă, câinii au păstrat numeroase comportamente de întâmpinare, inclusiv datul din coadă”, a mai subliniat Marshall-Pescini.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum au reușit lupii cenușii să supraviețuiască erei glaciare, când multe alte animale au dispărut

O singură peșteră din Germania ar putea fi una dintre originile domesticirii lupilor

Lupii preistorici erau diferiți de lupii cenușii, arată ADN-ul acestora, conform unui studiu

Cercetătorii din Ungaria au descoperit că lupii adulți se atașează de oameni la fel cum o fac și câinii