Vulcanii ar putea fi responsabili pentru apariția oxigenului pe Pământ
Majoritatea ființelor au nevoie de oxigen pentru a prospera, iar știința ne arată că O2 a început să apară în atmosfera Pământului în cantități semnificative în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani. Totuși, o mică infuzie de oxigen a avut loc în urmă cu 100 de milioane de ani mai devreme, iar originea oxigenului a rămas până acum un mister.
Un nou studiu sugerează că vulcanii sunt cea mai probabilă cauză a evenimentului de oxigenare de scurtă durată care l-a precedat pe cel major. Prin analiza rocilor, cercetătorii au observat o creștere în nivelurile de mercur care indică activitate vulcanică.
Acea activitate ar fi dus la apariția lavei bogată în nutrienți și a cenușii vulcanice, sugerează oamenii de știință, fapt ce a dus apoi la eliberarea acelor nutrienți în râuri și zone de coastă prin dezagregare. Astfel, aceste evenimente ar fi permis organismelor unicelulare să prospere și să înceapă să producă oxigen.
Prezența oxigenului în atmosferă este fundamentală
„Studiul nostru sugerează că, în cazul acestor infuzii de oxigen, factorul declanșator a fost mai degrabă o creștere în producția de oxigen, ci nu o scădere a consumului de oxigen de către roci și alte procese non-vii. Asta este important pentru că prezența oxigenului în atmosferă este fundamentală, fiind cel mai important factor pentru evoluția vieții complexe”, a explicat Roger Buick, geolog la Universitatea din Washington, SUA.
Buick și colegii săi au analizat mostre de rocă colectate din vestul Australiei ce conțineau dovezi geologice din urmă cu 2,5 miliarde de ani înainte de începutul Marelui Eveniment de Oxigenare. Datele i-au convins pe cercetători că erupțiile vulcanice și introducerea ulterioară a fosforului (nutrient crucial pentru modularea activității biologice) au jucat un rol major în creșterea timpurie a oxigenului.
Nu este clar exact unde anume pe Pământ a avut loc această activitate vulcanică, însă dovezile geologice din India și Canada, printre alte regiuni, susțin ipoteza vulcanismului pentru acea perioadă.
Ar fi putut exista și alte creșteri în producția de oxigen
Ar fi putut exista și alte creșteri în producția de oxigen înainte ca atmosfera Pământului să înceapă să se transforme, însă, chiar dacă acest studiu explică doar unul dintre motive, cercetările sunt fără îndoială folositoare pentru savanții care încearcă să afle mai multe despre primele momente ale vieții pe planeta noastră.
Și, la fel ca în cazul multor studii de acest fel, există implicații pentru cercetările în privința schimbărilor climatice (care ne arată cum se adaptează viața la mai puțin oxigen), dar și pentru căutarea vieții în spațiu (care ne arată condițiile atmosferice în care pot exista microorganismele), scrie Science Alert.
Modul în care a apărut viața pe Terra, cu miliarde de ani înainte de Marele Eveniment de Oxigenare, încă nu este știut, iar răspunsul la această întrebare va necesita o înțelegere mai bună a geologiei planetei de-a lungul timpului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Erupțiile vulcanice de intensitate moderată pot declanșa o catastrofă la nivel planetar
Eveniment natural rar în Alaska. Trei vulcani au erupt în același timp
Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda