Biofluorescența, un fenomen tot mai des întâlnit. Anumite specii de viespi au cuiburi ce strălucesc pe întuneric
Tot mai multe organisme terestre par să aibă un anumit nivel de biofluorescență, adică o strălucire delicată și frumoasă pe care noi o putem vedea sub lumina ultravioletă. Acum, aceeași strălucire a fost descoperită și în cazul anumitor specii de viespi asiatice.
În anumite măsuri, mai multe specii din genul Polistes strălucesc într-o nuanță intensă de verde, îndeajuns de mult încât să sugereze că fluorescența are o funcție, chiar dacă viespile nu prezintă semne de strălucire.
Această particularitate ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă de ce cuiburile strălucesc. Mai mult, aceștia ar putea identifica noi compuși biofluorescenți, precum proteina fluorescentă de la meduze care a devenit atât de esențială pentru știința biologică.
Cercetările au fost coordonate de chimistul Bernd Schöllhorn de la Universitatea din Paris, Franța, care spera să descopere chiar și mai multă biofluorescență terestră.
Fenomenul de biofluorescență a fost documentat la mai multe specii
„Inițial căutam animale fluorescente în pădurile tropicale. Personal, eram foarte optimisit că voi găsi organisme interesante, pentru că acest aspect continuă să nu fie explorat îndeajuns”, a explicat Schöllhorn.
Biofluorescența înseamnă capabilitatea unui organism viu sau a biomateriei de a absorbi lumina, iar apoi emiterea acesteia într-o lungime de undă diferită. Pentru ca un om să poată observa acest efect, organismul trebuie să fiu luminat la rândul său de o sursă externă de lumină, precum lumina ultravioletă. Fenomenul a fost documentat deja la mai multe specii, majoritatea fiind marine.
Alte organisme biofluorescente includ broaștele, scorpionii, cameleonii, țestoasele, și, descoperite recent, marsupialele australiene precum vombatidele și ornitorincii.
„Fluorescența vizibilă poate fi cel mai bine dezvăluită pe timpul nopții”, a adăugat Schöllhorn, citat de Science Alert.
Fluorescența poate fi observată cu ochiul liber
„Cuiburile de viespi din aceste cercetări au putut fi observate pe timpul nopții, mulțumită fluorescenței intense. În mediul natural, fluorescența intensă poate fi observată cu ochiul liber de la distanțe de 5 până la 20 de metri, în funcție de specie, dimensiunea cuibului și sursa UV folosită”, a mai precizat Schöllhorn.
Microscopia a dezvăluit că fluorescența era prezentă chiar și în fibrele de mătase, astfel sugerând că fluoroforii (compuși chimici fluorescenți) sunt cel mai probabil prezenți în proteinele de mătase produse de viespi. Așadar, cercetătorii cred că dacă viespile pot vedea strălucirea verzuie, asta ar putea însemna că insectele își pot identifica mai ușor cuibul.
Totuși, mai există o posibilitate interesantă. Fluorescența ar putea fi un mod de protecție a pupelor împotriva radiaților cu ultraviolete. Având în vedere că dezvoltarea pupelor depinde de ciclul zi-noapte, biofluorescența ar putea avea ca scop această funcție în timp ce nu permite luminii dăunătoare să penetreze membrana coconului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Momentul incredibil în care două albine desfac o sticlă de suc
O moleculă din veninul albinelor poate distruge celulele cancerului de sân