Lamantinii mor de foame în ecosistemele afectate de criza climatică. Scene macabre descrise de cercetători

01 09. 2021, 18:00

Pe măsură ce ecosistemele fragile ale statului american Florida se prăbușesc din cauza schimbărilor climatice, speciilor sălbatice iubite de mulți oameni le este tot mai greu să supraviețuiască.

Acest fapt a devenit tot mai evident după ce cadavrele a 677 de lamantini au eșuat pe coasta de est a statului american între lunile decembrie 2020 și mai 2021. Iarna este de obicei foarte dificilă pentru populația locală de lamantini, însă experții care au analizat cadavrele au realizat rapid că vinovatul a fost, de fapt, foametea. De asemenea, evenimentul a fost rezultatul poluării însoțită de efectele schimbărilor climatice cauzate de omenire.

Mulți lamantini care încă trăiesc în regiune nu o duc prea bine. Pe măsură ce pierd din grăsime, lamantinii deveni mai puțin flotabil, astfel că, în combinație cu foamea, mamiferele se chinuie să ajungă la suprafață pentru a respira. Oficialii de la fața locului, care nu au experiență în gestionarea acestor cazuri, au descris scene macabre în care unii lamantini cântăresc jumătate din cât ar trebui, suferă de insuficiență a organelor, iar propriile oase le străpung pielea din cauza efortului de a ajunge mereu la suprafață pentru a respira.

„Își mănâncă propriul corp de la interior”

Grupurile de intervenție încearcă să aibă grijă de supraviețuitori, însă fiecare lamantin necesită în jur de un an de îngrijiri, acestea fiind foarte costisitoare și intensive, înainte să se poate întoarce în sălbăticie, potrivit Futurism.

„Își mănâncă propriul corp de la interior, încercând să rămână în viață pentru că nu mai au mâncare. Nu știm cu certitudine dacă au și dureri, însă vă pot spune că, dacă nu ai mâncat timp de o săptămână sau două, cu siguranță vor fi și ceva dureri”, a explicat Jon Peterson, director de reabilitarea vieții sălbatice la Seaworld Orlando.

Ape tulburi dominate de alge

Problema apare din cauza faptului că habitatul lamantinilor a ajuns atât de poluat încât acum se transformă dintr-un ecosistem cu apă curată într-unul dominat de alge, au spus experții. Algele blochează lumina care ar trebui să ajungă în adâncuri, astfel că iarba de mare moare, aceasta fiind hrană principală pentru bestiile gentile.

„În alte regiuni ale lumii, au fost observate sisteme care se schimbă și se transformă în ape tulburi dominate de alge. Unii oameni de știință au spus că ceea ce vedem acum este tranziția spre o nouă stare stabilă”, a precizat Larry Willaims, director ecologic al Serviciului Statelor Unite pentru Pești și Viața Sălbatică din Florida.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu susține că prăbușirea ecosistemelor oceanice ar putea devasta omenirea în următorii 25 de ani

Doar 3% din ecosistemele lumii au rămas intacte. Cum trebuie să gestionăm această criză a biodiversității

Misterul din Insulele Galapagos. Cercetătorii au descoperit secretul ecosistemului atât de bogat

O nouă descoperire în peștera Movile, ecosistemul unic în lume aflat pe teritoriul României. Cine este „Regele Peșterii”