Roci formate în peste 1 miliard de ani au dispărut din Marele Canion. Geologii ar fi găsit o explicație
Puține mistere geologice sunt la fel de derutante precum „Marele Decalaj” de la Marele Canion. Straturi de rocă care s-ar fi format în mai bine de 1 miliard de ani nu au fost depozitate și suprapuse la fel ca restul straturilor geologice. Este ca și cum acei ani nu au existat niciodată.
Acest decalaj ciudat a fost observat pentru prima oară de geologul John Wesley Powell în 1869, în timp ce acesta călătorea pe Râul Colorado. Mai târziu, oamenii de știință au reușit să dateze acele straturi. În unele locuri, rocile care datau din urmă cu 1,4 – 1,8 miliarde de ani sunt situate lângă roci care au o vechime de doar 250 milioane de ani.
„Aceste linii sunt minunate. La bază, poți vedea clar că unele roci au fost unite. Straturile acestora sunt verticale. Apoi, poate fi văzut un decalaj, iar peste acesta sunt aceste frumoase straturi orizontale care formează peisajul pe care noi îl asociem cu Marele Canion”, a spus Barra Peak, geolog la Universitatea din Boulder, Colorado.
„Să descifrăm istoria timpului pierdut din Marele Canion”
În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință ar fi găsit o explicație. Aceștia propun că istoria geologică a Marelui Canion este mult mai complicată decât s-a crezut anterior și că regiuni diferite s-ar fi deplasat de-a lungul anilor, astfel cauzând unele roci și sedimente să ajungă în ocean.
„Avem noi metode analitice care ne permit să descifrăm istoria timpului pierdut din Marele Canion”, a explicat Rebecca Flowers, geolog la Universitatea din Boulder, Colorado.
Aceste noi metode se bazează în principal pe termocronologie, tehnică ce folosește o serie de analize chimice pentru a măsura căldura stocată în roci atunci când sunt formate. Această căldură corespunde cu presiunea la care au fost supuse formațiunile geologice în acel moment, scrie Science Alert.
O serie de evenimente mici dar semnificative care poate explica decalajul din istoria Marelui Canion
Datele colectate de cercetători sugerează că a existat o serie de evenimente mici dar semnificative care poate explica decalajul din istoricul geologic. Acestea ar fi coincis cu descompunerea violentă a continentului Rodinia, în urmă cu aproximativ 633 – 750 milioane de ani, o perioadă tumultuoasă din punct de vedere al tectonicii Pământului, care ar fi însemnat că straturile de rocă nu s-au mai așezat într-un mod uniform.
Potrivit mostrelor colectate și analizate de echipă, jumătatea vestică a Marelui Canion a trecut prin contracții geologice foarte diferite în comparație cu jumătatea estică, care este cea mai cunoscută de turiști.
„Nu este o singură bucată cu aceeași istorie a temperaturii”, a adăugat Barra Peak.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Amprente vechi de 313 milioane de ani, descoperite în Marele Canion. Ce creatură le-a lăsat în urmă
O femeie dispărută în 2020, găsită în viață într-un canion. A supraviețuit cu iarbă și apă
Fenomen rar observat în Marele Canion. Care este explicaţia pentru această „mare de nori”?