Îți mai aduci aminte ce ai mâncat la cină marțea trecută? Sau pe vremea asta anul trecut? Se pare că sepiile își pot aduce aminte, chiar până la bătrânețe, acesta fiind primul animal la care omenirea nu descoperă semne de deteriorare a funcției de memorie odată cu trecerea timpului.
În cazul oamenilor, fenomenul este cunoscut drept memorie episodică, fiecare amănunt al unui eveniment trecut, față de memoria semantică, prin care ne aducem aminte ce am învățat în trecut fără detalii specifice. Acum, cercetătorii au descris memoria episodică în cazul sepiilor, iar aceștia cred că fenomenul ar putea avea legătură cu comportamentul de împerechere al animalului acvatic.
Sepiile sunt subiecți potriviți pentru studiere pentru că trăiesc doar în jur de doi ani, astfel că este mult mai ușor de comparat memoria pe durate de viață diferite. Astfel, potrivit noilor experimente, se pare că amintirile făcute mai târziu în viață rămân extrem de intense.
„Sepiile își pot aminti ce au mâncat, unde și când, iar acestea folosesc amintirile pentru a-și ghida deciziile de hrănire ulterioare”, a explicat Alexandra Schnell, psiholog la Universitatea din Cambridge.
„Surprinzător este faptul că sepiile nu își pierd această abilitate odată cu înaintarea în vârstă, în ciuda faptului că prezintă semne de îmbătrânire precum pierderea funcțiilor musculare și a apetitului”, a adăugat Schnell.
Cercetătorii au desfășurat experimente cu 24 de sepii comune (Sepia officinalis), potrivit Science Alert.
„Sepiile bătrâne au reușit să-și aducă aminte la fel de bine precum cele tinere. De fapt, multe dintre sepiile bătrâne au înregistrat rezultate mai bune în faza de testare. Noi credem că această abilitate ar putea ajuta sepiile sălbatice să-și aducă aminte cu cine s-au împerecheat, astfel că nu se întorc la același partener”, a adăugat Schnell.
Dovezi ale memoriei episodice au mai fost observate și la alte animale, inclusiv șobolani și gaițe, însă cercetătorii au spus că ceva le diferențiază pe sepii, anume faptul că memoria nu se deteriorează pe măsură ce animalele îmbătrânesc.
Asta s-ar putea datora faptului că, spre deosebire de oameni și alte vertebrate, creierul sepiilor nu are hipocamp, regiune strâns legată de memorie. Învățarea și memoria se deteriorează și la sepii, însă cu doar două sau trei zile înainte de moarte.
„Aceste rezultate sugerează că sistemul de memorie episodică al sepiilor diferă de memoria episodică de la alte specii non-umane, cel puțin atunci când vine vorba de dezvoltarea pe toată durata vieții animalului”, au mai precizat cercetătorii în noul studiu.
Sepiile dețin abilitatea de a exercita autocontrol. Cum ar fi evoluat această trăsătură
O creatură bizară și acoperită cu buline a eșuat pe o plajă din Carolina de Nord
Fosile dezvăluie că cefalopodele ar putea fi cu 30 de milioane de ani mai vechi decât am crezut
Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”