Unul dintre „turnurile” Ocolaşului Mare, din Munţii Ceahlău, s-a prăbuşit, iar salvamontiştii din Neamț au restricţionat accesul turiştilor în zonă.
Toate monumentele naturale vor fi expertizate şi vor avea fişe de risc, anunţă Octavian Berceanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu. Decizia a fost luată după ce unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale, cascada Bigăr, s-a rupt. La doar câteva zile distanţă, o stâncă de câteva sute de tone s-a prăbușit în Munţii Ceahlău.
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu susţine că este nevoie de o astfel de statistică pentru ca turiştii să nu fie expuși pericolului. În funcţie de rezultatele analizelor, în unele zone, fluxul de turişti ar putea fi redus.
„Să anticipăm şi efectul antropic al activităţilor umane, dar şi al schimbărilor climatice asupra acestor monumente.(…) Pe lângă riscurile date de nişte posibile accidente, poate sunt nişte riscuri pe care le putem evita în acest context. Ce înseamnă schimbări climatice? Înseamnă şi ploi torenţiale şi viituri”, a declarat Octavian Berceanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.
Ploile torenţiale din ultima vreme ar fi fost şi cauza prăbuşirii unuia dintre turnurile Ocolaşului Mare din Munţii Ceahlău, susţine Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Salvamontiştii au restricţionat, momentan, accesul turiştilor în zonă. Vara, numărul vizitatorilor care străbat aceste trasee montane trece de 30000. Şeful Salvamont Neamţ consideră însă că stâncile din Ocolașul Mare nu mai pot fi protejate, potrivit Mediafax.
„Eu nu cred că la ora actuală România are tehnologia necesară pentru a evacua acele blocuri de stâncă, care au, probabil, zeci şi sute de tone, iar o lucrare de amenajare în acea zonă este, iarăşi, foarte costisitoare şi încalcă actuala legislaţie de mediu, deoarece Ocolaşul Mare este rezervaţie ştiinţifică”, a spus Raul Papalicef.
Săptămâna trecută un perete al cascadei Bigăr s-a surpat, probabil, din cauze naturale.