Promisiunile marilor lideri ai lumii în privința reducerii emisiilor poluante
Preşedintele american, Joseph Biden, a cerut în prima zi a summitului pe tema modificărilor climatice măsuri la nivel global pentru reducerea poluării, fixând pentru Statele Unite obiectivul dimunuării emisiilor poluante cu 52% până în 2030.
„Este un imperativ moral şi economic. Este un moment de pericol, dar sunt şi oportunităţi extraordinare. Timpul este scurt, dar credem că putem face aceste lucruri şi cred că le vom face”, a declarat Joseph Biden, potrivit site-ului Axios.com, în deschiderea summitului în format virtual pe tema contracarării încălzirii globale.
„Semnalele sunt inconfundabile, ştiinţa nu poate fi negată, costurile lipsei de acţiune vor continua să crească”, a subliniat Joseph Biden, conform agenţiei Associated Press.
Casa Albă a semnalat, miercuri, că Administraţia Joseph Biden vrea să reafirme rolul de lider al Statelor Unite pe plan global în eforturile de contracarare a modificărilor climatice.
Înaintea summitului, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să diminueze cu 55% emisiile poluante până în 2030, comparativ cu nivelul din anul 1990.
La summitul în format virtual organizat de Joseph Biden participă aproximativ 40 de lideri străini, inclusiv preşedinţii din Rusia, China şi Brazilia, Vladimir Putin, Xi Jinping şi Jair Bolsonaro.
Xi Jinping: China vrea să îndeplinească obiectivul atingerii neutralităţii climatice până în 2060
China va depune eforturi pentru îndeplinirea obiectivului atingerii neutralităţii climatice până în anul 2060, a declarat, joi, preşedintele Xi Jinping, în intervenţia prin videoconferinţă la summitul pe tema schimbărilor climatice organizat de Administraţia Joseph Biden.
„Este o mare plăcere să particip la summitul privind schimbările climatice organizat de Ziua Pământului. Vreau să îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru invitaţie. (…) În perioada civilizaţiei industriale, omenirea a creat avuţii materiale masive. Însă acest lucru s-a făcut cu preţul exploatării intense a resurselor naturale, care a perturbat echilibrul ecosistemului Terrei şi a generat tensiuni în relaţia om-natură. Trebuie să asumăm angajamentul armoniei om-natură”, a declarat Xi Jinping, conform postului tv CGTN, citat de Mediafax.
Xi Jinping a pledat pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice şi pentru norme sistemice de protejare a mediului înconjurător.
„Trebuie să colaborăm în baza reglementărilor internaţionale, urmând principiile echităţii şi dreptăţii, concentrându-ne pe acţiuni concrete”, a subliniat preşedintele Chinei, salutând revenirea Statelor Unite la colaborarea internaţională pentru contracararea schimbărilor climatice.
Anul trecut, am făcut anunţul oficial potrivit căruia China se va strădui să atingă nivelul maxim al emisiilor de dioxid de carbon înainte de anul 2030 şi să atingă neutralitatea privind emisiile de dioxid de carbon până în anul 2060. Sunt decizii majore, bazate pe sentimentul nostru de responsabilitate pentru construirea unei comunităţi cu un viitor comun pentru omenire şi pe necesitatea de a garanta o dezvoltare sustenabilă”, a subliniat Xi Jinping.
Vladimir Putin: Rusia va reduce „semnificativ” emisiile poluante
Rusia va reduce „semnificativ” emisiile poluante până în anul 2050, a declarat preşedintele Vladimir Putin, la summitul pe tema protejării climei organizat de Administraţia Joseph Biden.
„Rusia va reduce semnificativ volumul acumulat de emisii poluante” până în 2050″, a afirmat Vladimir Putin, fără a fixa un nivel exact.
Este necesară cooperare amplă şi concretă la nivel internaţional pentru calcularea şi monitorizarea volumului emisiilor poluante în atmosferă. Rusia este interesată de stimularea cooperării internaţionale pentru căutarea unor soluţii eficiente în contextul modificărilor climatice, precum şi pentru alte provocări vitale”, a adăugat Vladimir Putin.
Moscova manifestă disponibilitatea de participare la proiecte comune pentru investiţii în tehnologii ecologice, a subliniat liderul de la Kremlin.