Un suspect de braconaj, călcat în picioare de elefanți într-un parc național sud-african

26 04. 2021, 10:00

Un bărbat a fost călcat în picioare de elefanți în timp ce încerca să fugă din Parcul Național Kruger din Africa de Sud. Bărbatul fugea de rangeri care îl bănuiau de braconaj, însă elefanții s-au năspustit asupra lui.

În 17 aprilie, rangerii l-au văzut pe bărbatul respectiv, al cărui nume nu a fost făcut public, alături de alți doi în partea de sud a parcului. Suspectând că sunt braconieri, gardienii au încercat să-i intercepteze, chemând în ajutor serviciul de poliție aeriană sud-africană.

Cei trei au luat-o la fugă, însă au dat de ceva mult mai amenințător decât polițiștii din elicopter și rangerii.

Potrivit unei declarații a oficialilor Parcurilor Naționale din Africa de Sud, bărbații au aruncat un topor și o pungă cu provizii în grabă lor de a dispărea. Unul dintre ei a fost prins cu ajutorul polițiștilor aerieni. El le-a spus că, împreună cu tovarășii lui, a dat peste o turmă de elefanți.

Bărbatul călcat de elefanți a decedat

Ulterior, rangerii au găsit un bărbat călcat în picioare, încă în viață, care a murit însă la scurt timp din cauza rănilor. Se crede că și al treilea membru al grupului a fost rănit, însă este posibil să fi reușit să iasă din parc.

Totodată, o pușcă recuperată este încă o dovadă că bărbații nu se aflau în parc doar pentru a-l vizita.

Deși braconajul reprezintă o amenințare serioasă pentru elefanți în unele părți ale Africii, cea mai mare parte din sutele de braconieri prinși în ultimii ani în parc au vânat rinoceri. În acest caz, gestul elefanților este văzut ca unul de solidaritate.

„Suntem mândri de munca în echipă și dedicarea Rangers Corp, a aviatorilor noștri și a unității K9. Este regretabil că o viață a fost pierdută inutil. Doar prin disciplină, muncă în echipă și tenacitate vom putea ajuta la stoparea braconajului rinocerilor”, a declarat Gareth Coleman, director executiv al Parcul Național Kruger.

Braconajul nu amenință doar animalele, ci și familiile care trăiesc în zonă

Coleman le-a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere să ofere informații care i-ar putea ajuta să găsească alți braconieri.

„Campania împotriva braconajului este responsabilitatea tuturor; amenință multe mijloace de subzistență, distruge familiile și necesită resurse atât de necesare pentru combaterea criminalității, care ar putea fi folosite pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltare”, a mai spus el, potrivit IFL Science.

Precum orice altă atracție turistică din lume, parcul Kruger a fost puternic lovit de pandemie. În perioadele normale, constituie o parte importantă a economiei locale și, într-adevăr, a Africii de Sud, fiind unul dintre motivele majore pentru care turiștii internaționali vin în țară. Braconierii nu amenință doar supraviețuirea rinocerilor ca specie, ci și locurile de muncă pe care turismul le creează.

Nu este primul caz în care elefanții se răzbună pe braconieri. În 2019, un intrus în parc a fost călcat de un elefant, după care a fost mâncat de lei. Cu un an înainte, un alt braconier a fost mâncat de lei.

Vă recomandăm să citiți și:

87 de elefanţi au fost ucişi într-unul dintre cele mai grave cazuri de braconaj din Africa – VIDEO

Numărul leoparzilor de zăpadă este în continuă scădere din cauza braconajului. Vânzările se fac pe Internet

Caz de braconaj surprins de camerele video, într-un loc protejat din România. Surpriză de proporţii: cine este unul dintre braconieri – VIDEO

Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu