O specie de furnici își poate micșora și regenera creierul. Sunt singurele insecte cunoscute capabile de așa ceva
Atunci când regina unei colonii de „furnici săritoare indiene”, alte femele încep imediat să concureze pentru tron, trecând prin schimbări interne bizare.
O echipă de oameni de știință care a studiat ritualul bizar al speciei de furnici Harpegnathos saltator a descoperit că „furnica săritoare indiană” își poate schimba dimensiunea creierului. Cercetările au fost publicate în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.
Până acum, aceasta este singura insectă cunoscută care este capabilă de micșorarea și creșterea la loc a creierului. Această capabilitate se datorează unui proces care cel mai probabil este menit să redistribuie și să conserve energie pe măsură ce furnicile încearcă să dobândească un nou rol în colonie.
Atunci când regina moare, majoritatea femelelor din colonia de furnici vor începe imediat să se lupte între ele în cadrul unei mari bătălii pentru cucerirea tronului. În cele din urmă, câțiva învingători ies la iveală și încep să se reproducă în masă.
Creierul este un mare consumator de energie
Învingătorii și furnicile lucrătoare femele arată foarte similar, însă învingătorii au un creier mult mai mic, potrivit studiului, în special în regiunile asociate cu vederea și cogniția.
„Dacă te uiți în interiorul corpului lor, poți vedea schimbările uriașe prin care trec”, a explicat Clint Penick, autor principal al studiului și biolog la Universitatea Kennesaw, SUA.
Învingătorii vor continua să se reproducă și să depună ouă în colțurile cele mai întunecate ale coloniei. Așadar, aceștia nu au nevoie prea mult să vadă sau să caute hrană. De asemenea, creierul este un mare consumator de energie, astfel că furnica elimină acele capabilități pentru a economisi combustibil.
„Învingătorii nu trebuie să gândească prea mult”
„Furnicile lucrătoare au nevoie de un creier mare pentru a face față acestor sarcini cognitive. Însă, învingătorii nu trebuie să gândească prea mult”, a mai spus Penick, citat de Futurism.
Cercetătorii au crezut că furnicile acestea vor muri atunci când le-au scos din colonii, însă acestea au revenit la stadiul anterior de furnici lucrătoare. Asta înseamnă că și-au crescut la loc creierii, organul revenind la aceeași dimensiune de dinainte.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte
Furnicile dintr-un fost buncăr nuclear au supravieţuit în ultimii ani canibalizându-se