Reprezentanții World Wide Fund (WWF) România susțin că revenirea la sistemul de recoltare a urșilor, propusă în această perioadă ca „măsură preventivă” de către Ministerul Mediului, nu se justifică și nu are bază legală.
Conform Directivei Habitate a Comisiei Europene, derogările de la statutul de protecție a speciilor strict protejate precum ursul brun, se pot face doar dacă nu există o alternativă satisfăcătoare. Potrivit WWF, România nu implementează în mod sistematic nicio alternativă concretă de prevenire a conflictelor.
„Nu există un program de prevenire a conflictelor cu urșii sau a pagubelor la nivel național. Singurele măsuri preventive, cum ar fi gardurile electrice și câinii specializați la stână, se implementează doar izolat prin proiecte de conservare precum cele ale ONG-urilor”, anunță reprezentanții asociației.
Cei de la WWF mai spun că pentru justificarea vânătorii este nevoie în primul rând de un studiu științific robust, care să ofere informații despre mărimea populației, structura pe sexe și clase pe vârstă, trendul populațional și să demonstreze nevoia și utilitatea ei fără a afecta starea de conservare a ursului brun.
WWF critică și modul în care vrea Ministerul Mediului să monitorizeze urșii.
Pentru a justifica aplicarea unei soluții preventive printr-un eventual viitor Ordin, care are ca dată limită 15 mai 2021 conform Legii Vânătorii, Ministerul Mediului a lansat recent o licitație privind efectuarea unui studiu de monitorizare a carnivorelor mari – inclusiv la specia urs. La modul în care a fost elaborat caietul de sarcini și având în vedere perioada în care ar trebui să fie finalizat studiul, până la 30 noiembrie 2021, considerăm că rezultatele nu vor avea o bază științifică suficient de solidă pentru a justifica vânătoarea și pentru a fi în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Planul de Acțiune pentru conservarea speciei. Prin urmare termenul de 15 mai 2021 nu este unul realist pentru a gestiona populația de urs brun în mod activ”, se arată în documentul WWF.