De mai bine de o mie de ani, florile de cireș din Japonia au adus mireasma primăverii și au reflectat efemeritatea naturii. Însă, acum, aceste flori deosebit de frumoase poartă cu sine și gravitatea schimbărilor climatice.
În 2021, după o primăvară neobișnuit de caldă, Kyoto a fost învăluit de o explozie de culoare mult mai devreme decât s-ar fi așteptat locuitorii orașului japonez. Până acum, acesta este cel mai timpuriu sezon al florilor de cireș în Kyoto din ultimii 1.200 de ani.
Știm asta mulțumită documentelor de la curțile imperiale și jurnalelor antice despre festivalurile de flori de cireș al țării care datează din anul 812 e.n. În tot acest timp, cea mai timpurie dată pentru înflorirea cireșilor a fost 27 martie în anul 1409.
De-a lungul secolelor, tradiția de a admira florile de cireș a trecut de la un obicei aristocratic la o parte obișnuită a vieții japoneze. În fiecare an, de la începutul și până la mijlocul lunii aprilie, locuitorii orașului Kyoto participă la „hanami” sub cireși pentru a privi cum sute de varietăți de flori albe și roz înfloresc.
Deși cireșii din Kyoto ar putea să înflorească în martie, vârful sezonul (atunci când majoritatea mugurilor s-au deschis în totalitate) are loc de obicei în jurul datei de 17 aprilie. Însă, în ultimul secol acest moment s-a apropiat mai mult de 5 aprilie.
Anul acesta, cu mult înainte ca luna aprilie să înceapă, vârful sezonului florilor de cireș a trecut deja. La data de 26 martie, oficialii au anunțat că cireșii din Kyoto au înflorit pe deplin.
„Înflorirea cireșilor este una dintre măsurătorile istorice pe care oamenii de știință le folosesc pentru a reconstrui clima din trecut. În acest caz, indicatorul ne spune ceva ce modelele climatice anterioare ne-au spus deja. Schimbările climatice cauzate de omenire pe care o vedem în ziua de azi este fără precedent”, a explicat Michael Mann, climatolog.
Înflorirea cireșilor japonezi a fost atent detaliată de 732 de ori încă din secolul IX. Este cel mai lung și mai complet istoric al unui fenomen natural de sezon din întreaga lume. Încă din anii 1830, datele arată că cireșii din Japonia au început să înflorească tot mai devreme. Între 1971 și 2000, cireșii au început să înflorească în medie cu o săptămână mai devreme decât recordurile anterioare înregistrate în Kyoto, scrie Science Alert.
Tăierea copacilor pentru construirea drumurilor și clădirilor explică în jur de o treime din acea schimbare, au descoperit cercetătorii, echivalent cu o încălzire de 1,1 grade Celsius și o înflorire mai timpurie cu 2,3 zile, în timp ce încălzirea climei regionale reprezintă restul, o încălzire în jur de 2,2 grade Celsius și înflorire timpurie cu 4,7 zile.
Bineînțeles, datele sunt doar pentru o singură familie de cireși din Japonia. Totuși, măsurători mai recente ale cireșilor de la 17 taxoni au arătat rate similare de schimbare. În ultimii 25 de ani, aceste specii au început să înflorească în medie cu 5,5 zile mai devreme. Oamenii de știință spun că schimbările sunt în mare parte declanșate de temperaturile mai ridicate din lunile februarie și martie.
Cu siguranță, florile de cireș nu sunt singurele plante afectate de lumea tot mai caldă în care trăim. Totuși, florile de cireș din Japonia sunt considerate „cel mai bine documentat exemplu al efectelor biologice ale schimbărilor climatice din lume”.
O plantă cu flori, populară în medicina tradițională chineză, a evoluat să rămână ascunsă de oameni
Oamenii de știință au arătat procesul prin care plantele cu flori au ajuns să domine Pământul