Cea mai faimoasă stâncă din Australia, acoperită de cascade spectaculoase
Turiștii s-au grăbit să ajungă la Uluru pentru a vedea cu ochii lor cascadele create pe stânca sacră de cel mai recent fenomen meteorologic al Australiei.
Angajații Parcului Național Uluṟu-Kata Tjuṯa au publicat și pe pagina de Facebook o selecție de imagini cu „evenimentul meteorologic unic și extraordinar”.
„Apa de ploaie a făcut ca suprafața stâncii să-și schimbe culoarea. De la vișiniu la argintiu și chiar negru, fiecare latură a Uluru are o nuanță diferită, astfel că acest spectacol să fie deliciul oricărui fotograf. În urma ploii abundente, plantele din deșert înfloresc și multe animale ies din bârlog pentru a se împerechea sau a se hrăni”, au scris reprezentanții parcului.
Parcul a primit o șesime din precipitațiile anuale în doar două zile
Unele dintre acele animale au ieșit deja din ascunzători. Reprezentanții parcului au dezvăluit că mai multe broaște au devenit atât de active la clădirea Centrului Cultural încât au declanșat alarmele de securitate.
Uluru primește în jur de 300 mm de ploaie în medie în fiecare an, ceea ce înseamnă că parcul a primit o șesime din precipitațiile anuale în decurs de doar două zile. Precipitațiile au mai creat în trecut mici cascade pe Uluru, însă ploile recente au cauzat cascade foarte puternice, potrivit ABC News.
Unul dintre cele mai sacre situri aborigene din Australia
Reprezentanții parcului au spus că experiența de a vedea Uluru și cascadele sale după o ploaie puternică este foarte rară și nu toată lumea are parte de o asemenea șansă. În restul anului, răsăritul și apusul de soare creează priveliști în nuanțe de roșu și auriu.
Uluru, unul dintre cele mai sacre situri aborigene din Australia, a fost închis pentru alipiniști în octombrie 2019. Timp de zeci de ani, oamenii Anangu, care trăiesc la Uluru de peste 10.000 de ani, au cerut în repetate rânduri ca turiștii să nu se mai cațere pe stânca sacră. Parcul este administrat de oamenii Anangu și Guvernul australian încă din 1985.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce au descoperit oamenii de știință pe cadavrul unui cașalot eșuat pe o plajă din Australia
„Marele Război Emu” din Australia. De ce a declarat țara război împotriva păsărilor emu
Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia