Verile ar putea dura aproape jumătate din an în emisfera nordică

12 03. 2021, 16:00

This browser does not support the video element.

În lipsa eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice, verile care vor dura aproape șase luni ar putea deveni o normalitate până în 2100 în emisfera nordică, potrivit unui nou studiu. Verile lungi vor avea efecte ample asupra agriculturii, sănătății umane și mediului.

În anii 1950, în emisfera nordică, cele patru anotimpuri au ajuns într-un model previzibil și destul de uniform. Schimbările climatice determină, însă, acum schimbări dramatice și neregulate ale lungimii și a datelor de începere ale anotimpurilor, care ar putea deveni mai extreme în viitor.

„Verile devin din ce în ce mai lungi și mai calde, în timp ce iernile sunt mai scurte și mai calde din cauza încălzirii globale”, a afirmat Yuping Guan, expert în oceanografie fizică la un laborator din cadrul Institutului de Oceanologie al Mării Chinei de Sud, Academia de Științe din China, și autorul principal al noului studiu.

Guan a condus o echipă care a investigat schimbările în ciclul sezonier. „Deseori, am citit unele rapoarte meteo nefavorabile, de exemplu, primăvara falsă sau zăpada din mai și altele asemenea”, a spus Guan, citat de Schitechdaily.

În aproape 60 de ani, perioada de vară a crescut constant

Cercetătorii au folosit datele istorice zilnice despre climă din 1952 și până în 2011 pentru a măsura schimbările în lungimea și debutul celor patru anotimpuri în emisfera nordică.

Ei au definit începutul verii ca apariția temperaturilor cu 25% mai fierbinți într-o perioadă de timp, iar începutul iernii cu temperaturi mai reci cu 25%. Ulterior, echipa a folosit modele de schimbări climatice stabilite pentru a prezice modul în care se vor schimba anotimpurile în viitor.

Noul studiu a constatat că, în medie, vara a crescut de la 78 la 95 de zile între 1952 și 2011, în timp ce iarna a scăzut de la 76 la 73 de zile. Totodată, primăvara și toamna s-au contractat de la 124 la 115 zile și, respectiv, de la 87 la 82 de zile. În consecință, primăvara și vara au început mai devreme, în timp ce toamna și iarna au început mai târziu. Regiunea mediteraneană și Platoul Tibetan au cunoscut cele mai mari schimbări ale ciclurilor sezoniere.

Credit foto: Wang et al 2020/Geophysical Research Letters/AGU

Dacă aceste tendințe continuă fără niciun efort de atenuare a schimbărilor climatice, cercetătorii prezic că, până în 2100, iarna va dura mai puțin de două luni, iar anotimpurile de tranziție, primăvara și toamna, se vor micșora și mai mult.

Cum ne afectează schimbarea anotimpurilor

„Numeroase studii au arătat deja că schimbarea anotimpurilor provoacă riscuri semnificative pentru mediu și sănătate”, a precizat Guan. De exemplu, păsările își schimbă tiparele de migrație, iar plantele apar și înfloresc în momente diferite. Aceste schimbări fenologice pot crea neconcordanțe între animale și sursele lor de hrană, perturbând comunitățile ecologice.

Schimbările sezoniere pot provoca și dezastre în agricultură, mai ales atunci când primăverile false sau zăpezile târzii deteriorează culturile de plante. Totodată, anotimpurile mai lungi vor face ca oamenii să respire mai mult polen care provoacă alergii, în timp ce țânțarii care transportă boli se pot extinde spre nord.

Schimbarea anotimpurilor provoacă fenomene extreme / Credit foto: Pixabay

Această schimbare a anotimpurilor poate avea ca rezultat evenimente meteorologice mai severe, a declarat Congwen Zhu, cercetător în musoni la Institutul de Sisteme Climatice, Academia Chineză de Științe Meteorologice (Beijing), care nu a fost implicat în cercetare.

O vară mai fierbinte și mai lungă va însemna evenimente mai frecvente și intensificate din cauza temperaturilor ridicate, valuri de căldură și incendii”, a precizat Zhu.

În plus, iernile mai calde și mai scurte pot provoca instabilitate care duce la valuri de frig și furtuni de zăpadă, la fel ca recentele furtuni de zăpadă din Texas și Israel, a adăugat el.

Scott Sheridan, climatolog de la Universitatea de Stat din Kent, care nu a contribuit la studiu, a precizat că este dificil să se conceptualizeze o creștere medie a temperaturii cu 2 sau 5 grade, însă „realizarea faptului că aceste schimbări vor forța schimbări potențial dramatice în anotimpuri are probabil un impact mai mare asupra modului în care percepi ceea ce fac schimbările climatice”.

Detalii despre studiul care arată că verile vor putea dura aproape șase luni, până în 2100, au fost publicate în Geophysical Research Letters.

Vă recomandăm să citiți și:

Schimbarea anotimpurilor ar putea crea noi probleme în Australia

Tipurile de depresie şi modul în care pot fi tratate

FOTO. Putem vedea în timp real efectele încălzirii globale: imagini unice din Antarctica, surprinse de sateliţii NASA

De ce descoperirea unui al doilea Pământ ar putea fi un semn că omenirea se apropie de extincţie