Vulcanul Etna, situat pe Insula Sicilia, în sudul Italiei, a erupt, marţi seară, degajând lavă şi cenuşă, informează agenţia ANSA şi cotidianul La Repubblica.
Este vorba de o erupţie a craterului din partea de sud-est a vulcanului Etna, iar cenuşa se îndreaptă spre sud. O porţiune de dimensiuni reduse a conului vulcanului s-a prăbuşit, iar o cantitate mică de resturi piroclastice a ajuns în Valea Bove.
Unitatea de criză a Aeroportului din Catania se va reuni pentru evaluarea situaţiei.
Este vorba de cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani, notează cotidianul La Repubblica.
Cea mai recentă erupţie a Vulcanului Etna, cel mai activ din Europa, avusese loc pe 18 şi 19 ianuarie, potrivit Mediafax.
Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o înălţime de 3.350 de metri. Una dintre cele mai importante erupţii ale vulcanului de pe insula Sicilia a avut loc în anul 1928, când un flux puternic de lavă a dus la distrugerea aproape totală a oraşului Mascali.
Într-un top al celor mai activi vulcani ai lumii, în ceea ce privește cantitatea de lavă adusă la suprafață, Etna ocupa locul al doilea – după vulcanul Kilauea din Hawaii. De cel puțin 2000 de ani, Etna erupe aproape continuu, lava ieșind la suprafață nu numai prin cele 4 cratere din varf, ci și prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui.
În anul 2013, vulcanul Etna a fost inclus pe lista patrimoniului natural mondial UNESCO.