Plantele carnivore din specia Dionaea muscipula (Venus flytrap) ademenesc insectele cu un nectar parfumat, astfel încât acestea să le atingă frunzele îmbujorate. Atunci când plantele își capturează prada neștiutoare, acestea generează un câmp magnetic măsurabil, potrivit unui nou studiu.
Câmpul magnetic al plantei este de peste 1 milion de ori mai slab decât cel al Pământului. În loc să aibă o anumită funcție pentru plantă, acest câmp magnetic este mai degrabă un produs secundar al energiei electrice care trece prin frunze, a explicat Anne Fabricant, autor principal al studiului și candidat la doctorat la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania. Totuși, acesta este unul dintre primele câmpuri magnetice descoperite la plante.
„Oricând apare activitatea electrică, ar trebui să existe și activitate magnetică”, a precizat Fabricant.
Legile electromagnetismului dictează că orice lucru care generează un curent electric trebuie să genereze și un câmp magnetic, iar asta include și oamenii, animalele și plantele. De fapt, fenomenul este atât de comun în rândul ființelor vii încât i-a fost asociată denumirea de biomagnetism. Însă, deși majoritatea cercetărilor sunt concentrate pe oameni și animale, nu foarte multe au încercat să înțeleagă biomagnetismul din lumea plantelor.
În noul studiu, Fabricant și echipa sa au folosit mici senzori numiți „magnetometre atomice” care conțin un vapor de atomi sensibili la câmpurile magnetice. Apoi, oamenii de știință au declanșat energie electrică, sub forma unui potențial de acțiune, care să treacă prin plantele carnivore Venus flytrap. Un potențial de acțiune, care apare și la sistemul nervos al animalelor și oamenilor, este o explozie de energie electrică care permite celulelor să comunice.
Potențialul de acțiune reprezintă o „funcție vitală” pentru planta carnivoră Venus flytrap, semnalând plantei să-și închidă frunzele în jurul insectelor care ating perii sensibili de pe frunzele plantei, a spus Fabricant.
Însă, cercetătorii au stimulat planta într-un alt mod, prin intermediul căldurii. Aceștia au descoperit că atunci când era stimulată, planta Venus flytrap a creat un câmp magnetic cu o forță de până la 0,5 picotesla. Forța este similară cu nivelurile generate de impulsurile nervoase de la animale.
Câmpurile magnetice au mai fost detectate doar la alte două plante înainte de acest studiu, alge unicelulare și o plantă leguminoasă, a precizat Fabricant, potrivit Live Science.
„Este palpitant să demonstrăm abilitățile biomagnetice ale plantelor folosind magnetometre atomice, care funcționează la temperatura camerei și pot fi portabile. Faptul că am reușit să detectăm câmpuri magnetice oferă indicii despre modul în care curenții electrici sunt distribuiți în plantă”, a adăugat Fabricant.
Cum au devenit carnivore unele specii de plante. Anomalia genetică din urmă cu 70 de milioane de ani
Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane
Oamenii de știință au arătat procesul prin care plantele cu flori au ajuns să domine Pământul
Plantele pot trimite semnale electrice secrete pe sub pământ. Ce au aflat cercetătorii