Populația de nurcă europeană din Delta Dunării, protejată printr-un proiect european
Populația de nurcă europeană din România va fi protejată printr-un proiect derulat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Proiectul în valoare de peste 40 de milioane de lei va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, scopul proiectului este să salveze nurca europeană de la dispariție.
Acțiunile din cadrul proiectului se vor concentra pe crearea unor habitate pentru nurca europeană, prin supraînălțarea malurilor unor canale din zona centrală a Deltei Dunării și prin construirea de canale pe insulele artificiale de pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării.
Revitalizarea ecologică a insulelor artificiale de pe Brațul Sf. Gheorghe
De asemenea, se urmărește revitalizarea ecologică a insulelor artificiale de pe Brațul Sf. Gheorghe, cunoașterea stării de sănătate a nurcii europene din Delta Dunării și evaluarea amenințărilor cu care se confruntă această specie în România.
Proiectul „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România ‐ SAVE E-MINK-RO (2017-2020)” este implementat de către ARBDD în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, potrivit Mediafax.
Finanțarea totală depășește 40 de milioane de lei
Finanțarea va fi realizată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa prioritară 4, iar valoarea totală a contractului de finanțare depășește 40 de milioane de lei. Durata de implementare a proiectului este de 53 de luni.